Αντί της τεχνοκρατικής προσέγγισης με προβολή οικονομικών δεικτών και διαγραμμάτων, επιλέγονται κυρίως τα πολιτικά σινιάλα και αντί του μότο «μπροστά» με το οποίο το Μαξίμου προσπαθεί μάταια επί έξι μήνες να ξεφύγει από πιεστικές συζητήσεις περί δεξιάς στροφής, επιλέγεται μια εκστρατεία πειθούς για τη γείωση της κυβέρνησης με την κοινωνία.

Αυτή η νέα τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για να επαναπροσεγγίσει δεξαμενές αποστασιοποιημένων ή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο στην κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη: αφενός όταν άφησε στην άκρη την «ψυχρή στατιστική», όπως είπε, για να φέρει στο προσκήνιο το «περιεχόμενο» του κυβερνητικού σχεδίου για το 2025, αφετέρου όταν έβαλε επισήμως στον πυρήνα του αφηγήματός του την «τόνωση των εισοδημάτων» με ορίζοντα το 2027.

Στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι η δυναμική του προϋπολογισμού μαζί με το πακέτο μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους (από Ιανουάριο του 2025), τους ενστόλους (από τον Ιούλιο του 2025) και τις τράπεζες (2025-2026) θα φέρουν αποτέλεσμα στην προσπάθεια βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας με ανάκτηση χαμένων δυνάμεων και άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι γαλάζιοι ελπίζουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2024 και περισσότερο στα πρώτα γκάλοπ του νέου έτους.

Το Μαξίμου έχει ανάγκη από την πολιτική ρελάνς, ύστερα από μια μακρά περίοδο αναταράξεων – και εσωκομματικών και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Εξού και πριν από την εκπνοή του έτους αναζητήθηκαν κινήσεις που θα παραπέμπουν σε απευθείας όφελος στην τσέπη του πολίτη, με έμφαση ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες παραδοσιακά ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ: συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οσο για τη δέσμη μέτρων για τις τραπεζικές συναλλαγές, ήταν μονόδρομος η – έστω καθυστερημένη – κυβερνητική απάντηση, στο φόντο της σκληρής κριτικής που δεχόταν το Μαξίμου για το θέμα και της ανάγκης του Μητσοτάκη να αποκρούσει τις κατηγορίες περί «ελίτ» και ταύτισης με τους λίγους.

Παρότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι παρεμβάσεις της είναι μήνυμα δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση επιμένει ότι δεν αποφασίστηκαν όσα θα έπρεπε.

Στόχος του Μητσοτάκη πάντως δεν είναι να δείξει μόνο ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας και ότι, παρακολουθώντας την καθημερινότητα, θα παρεμβαίνει χωρίς να απειλούνται τα δημοσιονομικά όρια.

Θέλει να δείξει ότι ακούει επίσης τους βουλευτές του – ενδεικτικό ότι για το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης των χαμηλοσυνταξιούχων είχε υπάρξει «αντάρτικο» οκτώ γαλάζιων με έναν εξ αυτών, τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, εκ των στενότερων συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά, να επανέρχεται στο αίτημα προ ημερών.

Στη μεγάλη εικόνα εκτιμάται από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η διαδικασία του προϋπολογισμού έκανε ένεση ηθικού στους γαλάζιους, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να περνά εκτός απροόπτου σήμερα δύο ώρες στο Μαξίμου. Η σύναξη είναι ευκαιρία για μια γιορτινή ατμόσφαιρα ενόψει των Χριστουγέννων, όπως λένε οι συνεργάτες του Μητσοτάκη, όσο κι αν πραγματικός στόχος είναι το διαρκές ζέσταμα διαύλων για διασφάλιση της εσωκομματικής νηνεμίας.

Κι αν η υιοθέτηση ενός θέματος για το οποίο πίεζαν την κυβέρνηση και γαλάζιοι βουλευτές (του ίδιου εσωκομματικού κλίματος) λειτουργεί ως ένα κλείσιμο ματιού στην ΚΟ της ΝΔ, το Μαξίμου απορρίπτει ότι κλείνει το μάτι σε πρόσωπα εκτός των γαλάζιων τειχών.

Η προσθήκη τεσσάρων θετικών ψήφων από το κλαμπ των ανεξάρτητων βουλευτών (Λευτέρης Αυγενάκης, Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης) στα 155 γαλάζια «υπέρ» κίνησε παρασκηνιακή σεναριολογία. «Απολύτως καμία περίπτωση» ήταν η απάντηση Μαρινάκη στην προοπτική προσχώρησης στη ΝΔ των τριών ανεξάρτητων, προερχόμενων από τους «Σπαρτιάτες» ενώ με την αποστροφή «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο» απέφυγε να απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής του Αυγενάκη στην ΚΟ.

«Το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός από ανεξάρτητους βουλευτές δεν σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό παρελθόν θα έρθουν στη ΝΔ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.