Πρωτοβουλία ανοίγματος διπλωματικών επαφών με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία έλαβε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, παρά το γεγονός ότι έως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνούνταν κατηγορηματικά τον διάλογο με τους αντάρτες της οργάνωσης HTS, που ελέγχουν πλέον τη Δαμασκό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ευρωπαίος διπλωμάτης αναμένεται να μεταβεί στη Δαμασκό στην προσπάθεια δημιουργίας επαφών με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
«Ανέθεσα στον ανώτατο ευρωπαίο διπλωμάτη στη Συρία να μεταβεί στη Δαμασκό και να ξεκινήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε η Κάλλας προσερχόμενη το πρωί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Ο διπλωματικός μας εκπρόσωπος στη Συρία θα επισκεφθεί σήμερα τη Δαμασκό» ανέφερε. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέλαβε την πρωτοβουλία πριν την πρώτη της συνεδρίαση με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών, που σήμερα αναμένεται να συζητήσουν τον τρόπο και σε ποιον βαθμό θα προσεγγίσουν τη νέα πολιτική ηγεσία της Συρίας, μετά την πρόσφατη ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ίδια υπενθύμισε ότι το περασμένο Σάββατο συμμετείχε σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών αραβικών κρατών, όπου παρόντες ήταν και ο Τούρκος αλλά και ο Αμερικανός ομόλογός τους. «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες βλέπουν τη μεγάλη εικόνα με τον ίδιο τρόπο με εμάς και επιθυμούν να είναι σταθερή και ειρηνική η χώρα με μια ολοκληρωμένη κυβέρνηση» τόνισε η Κάλλας.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της οργάνωσης HTS, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν θα άρει τα μέτρα, προτού δει στην πράξη να προστατεύονται οι μειονότητες και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και να καταπολεμείται ο θρησκευτικός εξτρεμισμός.
Το θέμα των κυρώσεων, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, όπως επίσης και η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη Συρία εκ μέρους του «μπλοκ».