«Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα; Με τα δεδομένα τα υπάρχοντα δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω διότι ας μην ξεχνάμε ότι από το ’25 και πέρα είμαστε στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων που απαιτούν συγκεκριμένα όρια δαπανών. Ουσιαστικά το περιθώριο αν εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα του Δημοσίου, το περιθώριο για δαπάνες είναι γύρω στο 1 δισ. Δεν υπάρχουν δηλαδή λεφτά για να ξοδέψει κάποιος επιπλέον. Και αν θέλει κάποιος να ξοδέψει περισσότερα λεφτά θα πρέπει να βάλει περισσότερους φόρους. Αυτό κατά τη γνώμη μας δεν είναι κάτι το οποίο θα ευνοήσει την ελληνική οικονομία»,
Τσουκαλάς στον Realfm 97,8: Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θέλουν προβλεψιμότητα – Τι είπε για τον προϋπολογισμό του 2025
Την εικόνα του φετινού προϋπολογισμού ανέλυσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Γιάννης Τσουκαλάς στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Ο προϋπολογισμός του ’25 στην ουσία συνεχίζει μία πορεία που ξεκίνησε το ’18 -’19 με τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά με έσοδα τα οποία αυξάνονται σχεδόν κάθε χρόνο, με περιστολή και εξορθολογισμό των δαπανών ούτως ώστε να πηγαίνουν σε αποτελεσματικές δράσεις και στη συνέχιση μίας σταθερής και προβλέψιμης πολιτικής και στο φορολογικό και στο επίπεδο των δημοσίων δαπανών. Έχει επίσης για φέτος αυξημένους πόρους για δημόσιες επενδύσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης έχασε παρά πολλά σε σχέση με τις υποδομές της χώρας», είπε ο Γιάννης Τσουκαλάς.
Και πρόσθεσε: «Έχει κάποιες μικρές φοροαπαλλαγές οι οποίες ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να επεκταθούν κι άλλο γιατί χρειάζεται να μειωθεί το φορολογικό βάρος της μισθωτής εργασίας. Και έχει κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες, αυξήσεις δαπανών σε συντάξεις, σε μισθούς του δημοσίου τομέα και φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δαπανών αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το πούμε αυτό, ότι επήλθε μία ευρεία συναίνεση όσον αφορά την ψήφιση των εξόδων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που αφορά τις αμυντικές δαπάνες».
Ειδικότερα σε σχέση με την ανάπτυξη και τα έσοδα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τόνισε ότι «αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα στην ουσία μετά την κρίση της πανδημίας, που είχαμε έναν πολύ ελλειμματικό προϋπολογισμό γιατί έπρεπε να πέσουν αυτά τα λεφτά στην αγορά για να στηριχθεί ο κόσμος από εκεί και μετά οι προϋπολογισμοί που ακολούθησαν δημιουργούν και επιπλέον έσοδα και κάποια πλεονάσματα. Και από ό,τι βλέπουμε μέχρι τώρα με τα υπάρχοντα δεδομένα έχουν και ένα καλό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή είμαστε πάνω από το 2% κατά μέσο όρο από το ’22 έως και σήμερα».
«Δηλαδή μπορεί ο προϋπολογισμός και διευρύνει στην ουσία την φορολογική βάση και τα έσοδα, κάνει μία αποτελεσματικότερη κατανομή των δαπανών και ταυτόχρονα μπορεί και πετυχαίνει κάποιους στόχους οικονομικής ανάπτυξης που δεν είναι και αυτονόητοι. Δηλαδή να πας πάνω από το 2% σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευμετάβλητο. Το διεθνές περιβάλλον και το ’24 και για το ’25 έχει χειροτερεύσει, έχει επιδεινωθεί παρά πολύ», τόνισε ο Γιάννης Τσουκαλάς.
«Και στην ουσία όλο αυτό το θέμα της ανάπτυξης έχει να κάνει με την σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θέλουν προβλεψιμότητα ούτως ώστε να σχεδιάσουν τις δαπάνες τους με τον τρόπο που μπορούν και στο μέτρο του δυνατού φυσικά», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Σε ερώτηση για το εάν κινδυνεύει η ελληνική οικονομία από τις εξελίξεις σε Γαλλία και Γερμανία και τους δύο πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ανέφερε ότι «υπάρχει ανησυχία. Υπάρχουν κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον. Υπάρχει και κάτι που δεν αναφέρατε. Υπάρχει η ρητορική περί δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ οι οποίοι δασμοί αν επιβληθούν στην Ε.Ε. θα αποτελειώσουν κατά κάποιο τρόπο την οικονομία της Γερμανίας, η οποία ήταν μέχρι τώρα η ατμομηχανή της Ε.Ε.».
«Επομένως θα επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία και θα επηρεαστεί κυρίως στο επίπεδο του τουρισμού, των τουριστικών εισπράξεων δηλαδή και πιθανόν και σε κάποιες εξαγωγές οι οποίες κατευθύνονται προς την Ε.Ε. Άρα αν συμβούν όλα αυτά μαζί που λέμε τώρα, υψηλότερο ενεργειακό κόστος, εμπορικός πόλεμος, νέα τροπή στον πόλεμο της Ουκρανίας, υψηλότερες αμυντικές δαπάνες κ.τ.λ. μιλάμε πάλι για έναν συνδυασμό κακών εξωγενών γεγονότων που αναγκαστικά θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Γιάννης Τσουκαλάς.