Κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομίες της Χαλκιδικής: Φωτογραφίες-ντοκουμέντα με τα μέλη να μοιράζονται τις «μίζες»
Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τα μέλη του κυκλώματος διαφοράς σε πολεοδομίες δήμων της Χαλκιδικής, να μοιράζονται τα χρήματα από τις μίζες που έχουν λάβει για να κάνουν τακτοποιήσεις και να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, ήλθαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στα ντοκουμέντα που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, απεικονίζονται μέλη του κυκλώματος να μοιράζονται μεταξύ τους χρήματα, πολλές φορές μέσα σε φακέλους. Μάλιστα, έδιναν ραντεβού μέσα σε καταστήματα εστίασης και τράπεζες, ακόμα και έξω στον δρόμο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα ντοκουμέντα απεικονίζονται απλά μέλη αλλά και συγγενείς να δίνουν χρήματα στους «εγκέφαλους» τους κυκλώματος, αλλά και να πραγματοποιούν καταθέσεις μεγάλων ποσών σε τράπεζες.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, μέλος του κυκλώματος – κατώτερο στην ιεραρχία – κατάφερε, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου και τον ΑΝΤ1, να «ξετυφλώσει» οικόπεδο και να το κάνει άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.
Ειδικά, στους διαλόγους «φωτιά» που έχουν αποκαλυφθεί για το κύκλωμα, φαίνεται μηχανικός να λέει για το συγκεκριμένο μέλος ότι, «αυτός δεν είναι υπάλληλος του γραφείου δόμησης, αλλά είναι όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής».
Μεταξύ των ντοκουμέντων που δημοσίευσε το ίδιο Μέσο, φαίνεται το εν λόγω μέλος να αγοράζει ρολόι αξίας 10.400 ευρώ από κοσμηματοπωλείο της Αθήνας.
Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι απολογίες των συλληφθέντων. Το κατώφλι του γραφείου της ανακρίτριας Πολυγύρου ήταν προγραμματισμένο να περάσουν σήμερα 13 από τους 21 συλληφθέντες, με τη διαδικασία να συνεχίζεται αύριο.
Μέχρι το απόγευμα έδωσαν εξηγήσεις οκτώ κατηγορούμενοι– όλοι ιδιώτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι. Όπως έγινε γνωστό, αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Σε πέντε εξ αυτών επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε Aστυνομικό Tμήμα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι άνευ όρων. Επιπλέον, σε δύο από τους παραπάνω αποφασίστηκε η επιβολή χρηματικής εγγύησης 5.000 και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Κατά πληροφορίες, όλοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ένας από τους κατηγορούμενους μηχανικούς φέρεται να απολογήθηκε ότι εάν δεν συνεργαζόταν με το κύκλωμα δεν θα μπορούσε να ασκήσει το ελεύθερο επάγγελμα.
Τη σκυτάλη των απολογιών θα πάρουν αύριο οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους είναι τέσσερις υπάλληλοι της Διεύθυνσης και Υπηρεσίας Δόμησης των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, όπως επίσης δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Όλοι οι κατηγορούμενοι διώκονται κατά περίπτωση με τις εξής πράξεις: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και συμμορία.