Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θα είναι η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Μετά το πρώτο μούδιασμα και την καχυποψία που προκάλεσε στην ελληνική διπλωματία η είδηση πως η νέα ένοικος της πρεσβευτικής κατοικίας των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι η πρώην τηλεπερσόνα του Fox News Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η Αθήνα βλέπει στο πρόσωπο της ένα παράθυρο ευκαιρίας για μεγαλύτερη διείσδυση στο περιβάλλον Τράμπ.   

Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα στην πρώην σύντροφο του μεγάλου του γιου Ντόναλντ Τράμπ Τζούνιορ, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει εκτός από τηλεπαρουσιάστρια και εισαγγελέας σε μια κρίσιμη γειτονιά της Καλιφόρνια.

Η αμφιλεγόμενη επιλογή του Ντόναλντ Τράμπ προκάλεσε σίγουρα προβληματισμό στις τάξεις του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, καθώς το προφίλ της νέας πρέσβειρας όχι μόνο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις τυπικές απαιτήσεις του ρόλου αλλά εγείρει παράλληλα ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.

Παρά τις πρώτες δικαιολογημένες ενστάσεις κύκλοι κοντά στο ελληνικό ΥΠΕΞ  διάβαζαν πίσω από την επιλογή της  Κίμπερλι Γκίλφοϊλ την δυνατότητα η νέα πρέσβειρα να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής διπλωματίας και του στενού πυρήνα της διοίκησης Τραμπ.

Εξάλλου όπως σχολίαζαν με νόημα στο iefimerida, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος φαίνεται πως εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στη χώρα του, όπου σημαίνοντα ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής παίζουν άνθρωποι του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το ίδιο μοτίβο έχει ακολουθηθεί από πλευράς Τράμπ και σε κρίσιμες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, παραδοσιακές συμμάχους των ΗΠΑ, όπου στις νευραλγικές θέσεις των πρέσβεων τοποθετήθηκαν πρόσωπα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του νεοεκλεγέντα προέδρου, όπως ο συμπέθερός του Τσαρλς Κούσνερ.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν η επιλογή της πρώην συντρόφου του μεγάλου γιού του Αμερικάνου προέδρου μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Βέβαια το γεγονός πως η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ παραμένει άγνωστη στους διπλωματικούς κύκλους καθιστά την περίπτωσή της ταυτόχρονα ένα μεγάλο  αίνιγμα αλλά και στοίχημα για την ελληνική διπλωματία.

Στις όποιες ενστάσεις μπορεί να προβάλλονται, κυρίως από τη λεγόμενη γραφειοκρατία του ελληνικού ΥΠΕΞ που δεν καλοβλέπει συνήθως τα πρόσωπα που δεν προέρχονται από το διπλωματικό κύκλο, οι υποστηρικτές της άποψης ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αποτελεί περισσότερο λύση και όχι πρόβλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική προτάσσουν την περίπτωση του Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος επίσης δεν ήταν μάχιμος  διπλωμάτης, αλλά διορισμένος από τον πρόεδρο Μπάιντεν, χωρίς αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη στη συνεργασία του με το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το μόνο κόμμα που εξέδωσε ξεκάθαρα σκληρή ανακοίνωση για την επιλογή Τράμπ ήταν η Νέα Αριστερά η οποία υποστήριξε πώς η πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Η πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία. Σε μια κρίσιμη συγκυρία με συνεχώς αυξανόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας θα περίμενε κανείς την τοποθέτηση μιας προσωπικότητας με βαθιά γνώση της περιοχής και της χώρας μας. 

Αντί για αυτό σήμερα μάθαμε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να στείλει στην Αθήνα την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πρόσωπο παντελώς άσχετο με τον κόσμο των διεθνών σχέσεων, που από ότι φαίνεται το μοναδικό του προσόν είναι η φανατική στήριξη του νέου προέδρου.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα θεωρούμε πως ο άνευ όρων και άκριτος ενθουσιασμός για την τοποθέτηση της κυρίας Γκιλφοιλ -όπως στις φαιδρές κολακείες από την πλευρά του κυρίου Κασσελάκη- όχι απλά δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, αλλά αντίθετα εκφράζει σε παραλλαγές  το δόγμα Μητσοτάκη περί «δεδομένου συμμάχου».