Χαλκιδική: Ένα email και ένα άγνωστο τηλεφώνημα αποκάλυψαν τη δράση του κυκλώματος διαφθοράς σε πολεοδομίες – Τα «αυγά» και οι… «χήνες»
Ένα email και ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ήταν αυτά που σήμαναν «συναγερμό» στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, για τη δράση του πολυπλόκαμου κυκλώματος πολεοδόμων και μηχανικών, που με την κάλυψη της Δημοτικής Αρχής λυμαίνονταν τις οικοδομικές άδειες σε δύο περιοχές της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το STAR, στις 24 Απριλίου 2024, άγνωστος έστειλε email στο Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλλοντας ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας δόμησης της Νέας Προποντίδας χρηματίζονται για να εκδίδουν οικονομικές άδεις.
Δύο μήνες αργότερα και ενώ οι «Αδιάφθοροι» είχαν ξεκινήσει την ερευνά τους, άγνωστος καλεί στα γραφεία των Εσωτερικών Υποθέσεων και «δίνει» συγκεκριμένο πρόσωπο που χρηματιζόταν για να εκδίδει άδειες σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο άγνωστος αναφέρθηκε σε έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας. Αυτό απετέλεσε και την αρχή της δεύτερη έρευνες.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (11/12), οι 21 που έχουν συλληφθεί – καθώς στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 86 άτομα – πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα, όπου και τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη. Συγκεκριμένα, τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αφορούν – κατά περίπτωση – τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας στη δωροληψία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της συμμορίας.
Οι 15 από τους 21 κατηγορούμενους αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή και τα υπόλοιπα μέλη το Σάββατο.
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η μαρτυρία ατόμου που κατήγγειλε τις παράνομες δραστηριότητες μέλους του κυκλώματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο STAR ότι κινδύνευσε η ζωή του.
«Πήγα να ανάψω ένα κεράκι σε ένα εκκλησάκι, ήρθε ένας με μια κουκούλα και με πέταξε κάτω από το βράχο και μου έσπασε το ζυγωματικό. Είχα καταγγείλει ατασθαλίες του, ένα αυθαίρετο που έχει εδώ στον Πολύγυρο», ανέφερε το θύμα.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των συλληφθέντων είναι:
Σε σοβαρές καταγγελίες για την δράση της συμμορίας προέβη το μεσημέρι της Τετάρτης και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Μαλλίνης. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Παναγιώτη Στάθη, προχώρησε σε αποκαλύψεις και για άλλες πτυχές της υπόθεσης και των εμπλεκόμενων προσώπων.
Ο κ. Μαλλίνης περιέγραψε μια άκρως δυσώδη κατάσταση, με κάποιους που είχαν μετατρέψει την Πολεοδομία σε «επικερδές μαγαζί», λύνοντας και δένοντας μέσα στην υπηρεσία, ενώ αποκάλυψε ότι και ο ίδιος δέχτηκε πιέσεις από μηχανικούς και ανθρώπους του ΤΕΕ που πήγαν στο γραφείο του μετά την απόφασή του να θέσει σε προσωρινή αργία τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας.
«Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα με όλα όσα γίνονται. Στο ανθρώπινο κομμάτι υπάρχει μια στενοχώρια καθώς πρόκειται για ανθρώπους της κοινωνίας μας. Είναι πρόσωπα που τα ζούσαμε μέσα στην κοινωνία μας. Τους βλέπαμε καθώς είμαστε μια μικρή κοινωνία και ο ένας ήταν δήμαρχος για χρόνια. Βέβαια υπάρχει μια τεράστια ηθική ικανοποίηση γιατί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου πέρα από τα έργα, ήταν η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η κάθαρση στον Δήμο Σιθωνίας. Πρέπει να τελειώσουν αυτές οι ιστορίες και ο Δήμος Σιθωνίας να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και να λειτουργήσει. Κουραστήκαμε 11 μήνες να γινόμαστε έρμαια ελέγχων για παθογένειες του παρελθόντος.
Όταν αναλάβαμε βρήκαμε έναν Δήμο με τεράστια κακή διαχείριση και με χρέη 12 εκατ. ευρώ προς το Πόρτο Καρράς λόγω λάθος αποφάσεων. Επίσης είδαμε τα συγκεκριμένα πρόσωπα να διώκονται για κακουργήματα για τα οποία τελεσιδικεί το δικαστήριο τον Απρίλιο και εμείς να έχουμε βάλει πολιτική αγωγή για μια υπόθεση υδρόμετρων» τόνισε ο κ. Μαλλίνης.
Σχετικά με την εμπλοκή του πρώην Δημάρχου, υπογράμμισε ότι «ήταν αυτοδιοικητικός για 15 χρόνια και είναι μηχανικός. Έχει το μεγαλύτερο τεχνικό γραφείο στην Σιθωνία. Τα κουτσομπολιά λένε ότι οποιοδήποτε θέμα άδειας δεν μπορούσε να λυθεί, λυνόταν μόνο από αυτό το γραφείο».
Ο κ. Μαλλίνης υποστήριξε ότι «στην Πολεοδομία γνωρίζω ότι υπήρχαν πάρα πολλές καταγγελίες, όπου δήλωναν κάποιοι φόρτο εργασίας και δεν γίνονταν έλεγχοι ποτέ. Κάποιοι άνθρωποι που έβλεπαν αυτή την κατάσταση και την κυνηγούσαν, δεν κυνηγούσαν μάγισσες όπως θέλουν να λένε, γιατί ήταν οι ίδιοι άνθρωποι 15 χρόνια σε όλες τις θέσεις και είχε στηθεί μια «ωραία επιχείρηση» και από αιρετούς και όλοι ήταν βολεμένοι και διέλυσαν μία ολόκληρη Σιθωνία».
Σημείωσε ότι «από εμάς ζητήθηκε η συνδρομή μας στην έρευνα για το κύκλωμα. Ωστόσο εγώ πριν από λίγο καιρό, έθεσα σε παύση, σε δυνητική αργία την διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών. Το ίδιο έκανα και πριν από 10 ημέρες – γιατί ακολουθούμε και εμείς ένα σχέδιο. Δεν μπορείς να τινάξεις στον αέρα τις υπηρεσίες του Δήμου σε μία ημέρα- όταν πήρα την απόφαση να θέσω σε προσωρινή αργία τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας. Και οι δύο άνθρωποι κατηγορούνται και είναι και κατηγορούμενοι και στην υπόθεση του Απριλίου».
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «για τη Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, το Πειθαρχικό με δικαιώνει. Όμως πριν από 10 ημέρες για την άλλη υπόθεση του προϊσταμένου της Πολεοδομίας το Πειθαρχικό ήταν αρνητικό στην εισήγησή μου για προσωρινή παύση. Έχω δεχτεί πιέσεις από μηχανικούς, έχω δεχτεί πιέσεις από το ΤΕΕ –κάποιοι και με διοικητική θέση. Ήρθαν μέσα στο γραφείο μου γιατί η μεγάλη ιστορία είναι μέσα στην Πολεοδομία. Ήρθαν από το ΤΕΕ πριν από τρεις ημέρες για την υπόθεση της Πολεοδομίας. Ήρθαν με το επιχείρημα ότι «ενδιαφερόμαστε για τη λειτουργία της υπηρεσίας, είναι άδειες σε εξέλιξη, μην χαθούν». Για πέντε ημέρες που όρισα νέο Διευθυντή δεν θα καταστρεφόταν και ο κόσμος».
Ο κ. Μαλλίνης ανέφερε ότι «η ιστορία όπως φαίνεται δεν τελειώνει εδώ».
Ακούστε το ηχητικό:
Κατά τις επικοινωνίες τους οι πολεοδόμοι χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές και κωδικοποιημένη συνθηματική φρασεολόγια κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, ενώ απέφευγαν λεκτικές αναφορές που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την έκνομη δράση τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές.
Ενδεικτικά, χρησιμοποιούσαν λέξεις-κλειδιά, όπως «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί», στρέμματα», όταν αναφέρονταν σε χρηματικά ποσά που λάμβαναν ως αθέμιτα ωφελήματα, ενώ η λέξη «δάχτυλα», χρησιμοποιούνταν για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται υπάλληλοι Διεύθυνσης και υπηρεσίας Δόμησης, μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας και ιδιώτες με συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 86 άτομα.
Διαπιστώθηκαν πάνω από 92 περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα, άνω των 213.100 ευρώ. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι υπηρεσιών Δόμησης σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λάμβαναν χρηματικά ωφελήματα, προκειμένου να επιτρέψουν παράνομες οικοδομικές εργασίες, καθώς και να εκδώσουν παράνομες οικοδομικές άδειες.
Έπειτα από τη συνδυαστική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, με τη συνδρομή και υπαλλήλου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών -3- εγκληματικών οργανώσεων, που δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, έχοντας κοινό πεδίο την τέλεση ομοειδών αξιόποινων πράξεων σε σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως προέκυψε η πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν επιχειρησιακά δομημένη, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ διευθύνονταν από δύο υπαλλήλους Υπηρεσίας Δόμησης της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, συντόνιζαν και τα υπόλοιπα -14- μέλη της εν λόγω οργάνωσης.
Χαρακτηριστικά, τα ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης ζητούσαν και λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από τα υπόλοιπα μέλη της, προκειμένου να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω των μελών αυτών, εξανάγκαζαν ενδιαφερόμενους πολίτες να τους καταβάλλουν ποσά, υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ή την επίκληση διαφόρων άλλων προφάσεων (ελλιπή δικαιολογητικά, μεγάλο φόρτο εργασίας κ.λπ.).
Μάλιστα, τα εν λόγω διευθύνοντα μέλη είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, ανάλογα με το είδος της διοικητικής πράξης που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν. Ενδεικτικά, τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα κυμαίνονταν, στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, από 150 έως 1.000 ευρώ και στην έκδοση διοικητικών πράξεων με παράκαμψη ή κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, από 1.000 έως 20.000 ευρώ.
Tα μέλη της οργάνωσης αυτής, επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή και λάμβαναν μέτρα προστασίας, αποκρύπτοντας επιμελώς τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, τοποθετώντας αυτά σε φακέλους, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη και συνθηματική φρασεολογία, όπως «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και «δάχτυλα» για τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού που λάμβαναν.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο άτομα και συγκεκριμένα, υπάλληλο Διεύθυνσης Δόμησης και ιδιώτη μηχανικό. Ειδικότερα, ο υπάλληλος παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα ασφαλείας, ώστε ο μηχανικός- ιδιώτης να αναλαμβάνει περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν, είτε σε αυθαίρετη δόμηση, είτε σε τακτοποίηση- υπαγωγή μιας αυθαίρετης κατασκευής, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
Η τρίτη οργάνωση αποτελούνταν από δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από το οποία το ένα και υπάλληλος Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και ιδιώτη μηχανικό. Πιο αναλυτικά, οι υπάλληλοι- μέλη, μεταξύ άλλων, εξασφάλιζαν την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου για αρχιτεκτονικές μελέτες ενώ κατήρτιζαν και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου και τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Παράλληλα, με τη συμμετοχή του τρίτου μέλους της οργάνωσης, αναλάμβαναν να συντάξουν οι ίδιοι τις αρχιτεκτονικές μελέτες που θα υποβάλλονταν προς εξέταση στο Συμβούλιο ή υποδείκνυαν τον τρόπο σύνταξης-έκδοσης αυτών, ώστε να επιτύχουν με βεβαιότητα την έγκρισή τους.
Σημειώνεται ότι στη δράση της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν κατά περίπτωση τόσο, ένα από τα ηγετικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης, όσο και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης, της δεύτερης οργάνωσης, καταδεικνύοντας έτσι το κοινό πεδίο δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων.