Τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ENAON Eda για την περίοδο 2025-2029 με τις συνολικές επενδύσεις να φτάνουν τα 720 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου 1 δις ευρώ για την περίοδο 2024-2030.
Η ENAON, διαχειριστής του δικτύου διανομής αερίου, παρουσίασε στρατηγικό σχέδιο με συνολικές επενδύσεις 720 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου 1 δις ευρώ για την περίοδο 2024-2030.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon, Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, Franscesca Zanninotti, ο σχεδιασμός του Ιταλικού Ομίλου Italgas στην Ελλάδα θέτει ανάλογες προτεραιότητες με την Ιταλία, στοχεύοντας τόσο στην αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου όσο και στην περαιτέρω διείσδυση σε νέες περιοχές, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους.
Επιπρόσθετα, η ψηφιοποίηση του δικτύου όπως και η προετοιμασία των υποδομών για την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων – σε πρώτη φάση βιομεθάνιο και έπειτα υδρογόνο – συνιστούν βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του νέου πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου με τις συνολικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο να φτάνουν τα 560 εκατομμύρια ευρώ.
Η υλοποίηση των επενδύσεων θα σημάνει την αναβάθμιση της πελατειακής βάσης από 615.000 καταναλωτές σήμερα σε 920.000 καταναλωτές το 2030 και την ανάπτυξη του δικτύου στα 10.688 χιλιόμετρα το 2029 από 8.615 χιλιόμετρα σήμερα.
Σε όρους διείσδυσης, η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι θα φτάσει το 50% των οικιακών καταναλωτών το 2029 σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αφορά στην Αττική, όπου προβλέπεται, η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου χυτοσίδηρου και η αναβάθμιση της δυναμικότητας του δικτύου 25 mbar στο κέντρο της Αθήνας.
Επιπρόσθετα, κατά την διετία 2024-2025 18 συνολικά νέες πόλεις της Ελλάδας αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των περιοχών με πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας, ο “φάκελος” για την φετινή χρονιά περιλαμβάνει τις πόλεις: Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Καστοριά, Άργο Ορεστικό, Ορεστιάδα, την βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, Βέροια, Φλώρινα ενώ ο “φάκελος” του 2025 περιλαμβάνει Αλεξάνδρεια, τον αστικό ιστό της Πάτρας, Άμφισσα και Καρπενήσι το αργότερο έως τον Ιανουάριο, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργο και Αγρίνιο.
Στα σχέδια της εταιρείας, είναι η αντικατάσταση των 568.000 συμβατικών μετρητών με νέους έξυπνους μετρητές με την συνολική δαπάνη να εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι η Italgas έχει αναπτύξει δικό της έξυπνο μετρητή, ονόματι “Nimbus” που ήδη λειτουργεί στην Ιταλία και εξυπηρετεί συνολικότερα την προώθηση της ψηφιακής λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η ψηφιοποίηση συνιστά εκ των βασικών πυλώνων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, απορροφώντας το 24% των επενδύσεων του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το 2030.