Λέκκας: Η Ρόδος δέχθηκε το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024, 9:06 πμ

Εικόνες από Βαλένθια θύμισε το σκηνικό στη Ρόδο με τα στοιβαγμένα αυτοκίνητα στους πλημμυρισμένους δρόμους του νησιού, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Ευθύμης Λέκκας στη δημόσια τηλεόραση. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ, που βρέθηκε στη Ρόδο αναφέρθηκε στην καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Bora, αναφέροντας πως η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και πως «είναι το 75% του νερού της Βαλένθια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταξύ άλλων ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως «Η φύση πρέπει να λειτουργήσει σαν φύση, δεν μπορεί να ακυρώνεται. Επίσης, εκείνο το οποίο υπάρχει, είναι ένας πλακοσκεπής αγωγός στην είσοδο της Ιαλυσού, δηλαδή ένα ποτάμι το οποίο το έχουμε σκεπάσει στην κυριολεξία, το οποίο είναι αδύνατον να παραλάβει ουσιαστικά τον όγκο του νερού που έχει πέσει στην περιοχή της μικρής λεκάνης, που είναι μία μικρή λεκάνη της τάξεως των 6 – 7 χιλιομέτρων των τετραγωνικών, που αυτό σημαίνει ότι τα νερά που πέφτουν διοχετεύονται κατευθείαν προς τη θάλασσα. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες παρεμβάσεις, κατάφωρες ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη του ποταμού. Αυτό το τονίζω και στη συνέχεια ένα τεχνικό έργο που ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Γιατί εδώ είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει χτιστεί, για παράδειγμα, στην έξοδο του ρέματος προς τη θάλασσα. Αυτό το είδαμε από το 2013 που ήταν η αντίστοιχη πλημμύρα στην Ιαλυσσό, δεν είναι τωρινό μόνο. Κοιτάξτε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο αποκόπτει τη ροή του νερού, την έξοδο στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς δίπλα, είναι στα 20 μέτρα της θάλασσας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Ενώ συνέχισε λέγοντας, «Ομολογουμένως, σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα, έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά τη βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη. Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα. Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια. Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα».