Την ώρα που στη δημόσια σφαίρα γίνεται πλέον όλο και περισσότερο λόγος για το σχέδιο που ενδέχεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο SkyNews, όπου παρέθεσε τους όρους του για το τέλος της σύγκρουσης.

Σημαντική απόκλιση από τη μέχρι σήμερα πάγια θέση του Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να τεθούν σε προστασία «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» – επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων αργότερα «μέσω της διπλωματίας».

Στη συνέντευξη, ο Ζελένσκι κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραχωρήσεις από την πλευρά του Κιέβου εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ακόμη κι αν, προσωρινά, οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να τοποθετήσουμε τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό μας κάτω από την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει για να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να θέσει υπό την προστασία του το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πάρα πολύ».

Πρόκειται, επί της ουσίας, για σημαντική απόκλιση από την πάγια θέση του Ζελένσκι, που μέχρι σήμερα απέρριπτε οποιοδήποτε σενάριο παραχώρησης ουκρανικών εδαφών.

Η μέχρι σήμερα θέση του Κιέβου ήταν η εξής:

τα εδάφη παραμένουν ουκρανικά
η κατοχή των εδαφών από τη Ρωσία είναι παράνομη και
το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη του προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία

Το γεγονός, ωστόσο, ότι περίπου το 20% της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο ενώ συνεχίζονται οι εδαφικές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο, φαίνεται να οδήγησε το Κίεβο να επανεξετάσει την τακτική της.

Παράλληλα, στη συνέντευξη, ο κ. Ζελένσκι ρωτήθηκε τι πιστεύει για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο» προκειμένου να «έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη».

«Θέλω να συνεργαστώ μαζί του άμεσα, διότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές από ανθρώπους γύρω του. Και γι’ αυτό πρέπει να μην [επιτρέψουμε] σε κανέναν γύρω του να καταστρέψει την επικοινωνία μας» είπε.

«Αυτό δεν θα είναι χρήσιμο, αλλά καταστροφικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το νέο μοντέλο. Θέλω να μοιραστώ μαζί του ιδέες και θέλω να τον ακούσω».

Ερωτηθείς αν είχε μιλήσει με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυο τους είχαν μιλήσει τον Σεπτέμβριο, όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Είχαμε μια συζήτηση. Ήταν πολύ θερμή, καλή, εποικοδομητική… Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα – τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε κάποιες συναντήσεις».