Η Παναγία των Παρισίων, ο ιστορικός ναός-σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας, είναι έτοιμος να υποδεχθεί το κοινό μετά την επισκευή του, ακόμα πιο μεγαλοπρεπής!

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεναγήθηκε στον ανακαινισμένο μεσαιωνικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων για να σηματοδοτήσει την επικείμενη επαναλειτουργία του μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Οι πύλες θα ανοίξουν επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου, σε μια ιστορική για τους Γάλλους στιγμή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν περιηγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, συνοδεία καμερών, στον πρόσφατα ανακαινισμένο καθεδρικό ναό, δίνοντας σε όλο τον κόσμο μια ευκαιρία να δει το ιστορικό μνημείο μετά την επισκευή του, 5,5 χρόνια μετά την παρ’ ολίγον μοιραία πυρκαγιά.

Ευχαριστώντας όλους όσοι με θέληση και αποφασιστικότητα βοήθησαν στην επισκευή του γοτθικού οικοδομήματος, ο Μακρόν αναγνώρισε το μεγαλείο της Παναγίας των Παρισίων, έπειτα από μια μεγάλη ξενάγηση, μιλώντας για «το πιο όμορφο πρότζεκτ του αιώνα, μια υπερηφάνεια για το έθνος».

Οι κάμερες έδειξαν πώς είναι σήμερα το μνημείο-έμβλημα του Παρισιού.

«Η Παναγία των Παρισίων σε όλο της το μεγαλείο», είναι η πιο χαρακτηριστική φράση που αποτυπώνει όλα όσα είδε κανείς σήμερα, Παρασκευή, από τον εσωτερικό χώρο του ναού, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ξεναγούνταν στον χώρο.

Η πρόσοψη του ναού έχει επισκευαστεί πλήρως και στην παραμικρή της λεπτομέρεια μοιάζει σαν να μην καταστράφηκε ποτέ.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία του ναού είναι ο βωμός με τον χαρακτηριστικό σταυρό, ο οποίος βλέπει προς την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Νοτρ Νταμ.

Οι εικόνες από το παρεκκλήσι Saint-Marcel, που αποκαταστάθηκε στην παλιά του αίγλη, είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών.

Όλος ο εσωτερικός χώρος που μετά από σχεδόν έξι χρόνια έμοιαζε αδύνατο να βρει την παλιά του αίγλη, μετά την πυρκαγιά, σήμερα μοιάζει πιο εντυπωσιακός από ποτέ.

Η καταστροφή και η θλίψη που ακολούθησε μετά τη φωτιά του 2019 έδωσαν τη θέση τους στη χαρά και την υπερηφάνεια μετά την επιτυχία των εργασιών αποκατάστασης.

«Μετατρέψατε τις στάχτες σε τέχνη» είπε ο Μακρόν στο πλήθος, το οποίο περιελάμβανε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκατάσταση, στο τέλος της επίσκεψης στο εσωτερικό του ναού.

Οι πίνακες, τα χρώματα στον εσωτερικό χώρο, το ίδιο το μάρμαρο του ναού αποτυπώνει μια αναγεννημένη Παναγία των Παρισίων, ανέφεραν δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ που εισήλθαν στο χώρο για να πάρουν μια γεύση.

Στις 15 Απριλίου του 2019, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν έντρομοι σε ζωντανή μετάδοση τις φλόγες να διαπερνούν το ιστορικό κτίριο, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της ξύλινης και μεταλλικής οροφής και το καμπαναριό.

Η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς δεν εξακριβώθηκε ποτέ, αλλά οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν τυχαία και ξεκίνησε είτε από τσιγάρο είτε από βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα.

Η φωτιά ξέσπασε στη στέγη του ναού. Λίγο μετά, η οροφή και τo γοτθικό βέλος που βρίσκονταν στη στέγη κατέρρευσαν. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, αποκάλεσε τη φωτιά «τρομερή».

Η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Κατά το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς, ένας εκπρόσωπος του ναού δήλωσε ότι «ολόκληρη η κατασκευή θα καεί, δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι». Αλλά νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το κτίριο δεν κινδύνευε με ολική κατάρρευση.

Ύστερα από 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η εκκλησία θα αποκατασταθεί «πιο όμορφη από ποτέ» μέσα σε πέντε χρόνια – μια υπόσχεση που τηρήθηκε χάρη σε δωρεές εκατομμυρίων και σε εκατοντάδες εξειδικευμένους τεχνίτες που χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες τεχνικές.

Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian.

Πριν από την πυρκαγιά, περίπου 12.000.000 άνθρωποι επισκέπτονταν την Παναγία των Παρισίων κάθε χρόνο, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να εκτοξευθεί μετά την επαναλειτουργία.

Ενώ η είσοδος στον καθεδρικό ναό θα παραμείνει ελεύθερη, οι επισκέπτες θα πρέπει να κλείσουν την επίσκεψη μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.