Μέχρι σήμερα υπήρξε ο ισχυρός άνδρας που επέβαλε την πειθαρχία στον γιγαντιαίο κινεζικό στρατό, όντας διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Εργασίας. Κατά ειρωνεία της τύχης, ο ναύαρχος Μιόου Γουά (Miao Hua) απομακρύνθηκε από τη θέση του λόγω υποψιών για… «παράβαση κανόνων πειθαρχίας» προς τον ηγέτη του Σι Τζινπίνγκ.

Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση δύο πρώην υπουργών Άμυνας της Κίνας για δωροδοκία και απιστία προς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Έτσι, ήρθε και η σειρά του ναύαρχου Μιόου Γουά να ξηλωθεί.

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, συνταγματάρχηε Wu Qian σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Ο λόγος που ο συνταγματάρχης Wu ανέφερε ότι ο ναύαρχος Γουά, ερευνάται για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας», αναφέρεται συχνά στη διαφθορά, αλλά μπορεί επίσης να καλύψει και άλλα παραπτώματα όπως η πολιτική απιστία, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η περίπτωσή του φαίνεται να είναι μια άλλη ένδειξη ότι η προφανώς σιδερένια πυγμή του Σι στις ένοπλες δυνάμεις και η δεκαετής εκστρατεία του κατά της διαφθοράς δεν έχουν εξαλείψει τις δωροδοκίες στα ανώτατα κλιμάκια.

Από το 2017, ο ναύαρχος Μιόου Γουά υπηρετεί στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή -την επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ελέγχει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό- και υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Εργασίας, το οποίο βοηθά στην επιβολή της κομματικής πειθαρχίας στον στρατό.

Με τον ναύαρχο Γουά «ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ένοπλης πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αν ο στόχος ήταν ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος δεν ελέγχει κανένα προϋπολογισμό και δεν διοικεί στρατεύματα», δήλωσε ο Ντριού Τόμσον, πρώην Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα.

«Οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Άμυνας είχαν απομακρυνθεί χωρίς προφανή επίδραση στον Στρατό», είπε ο Τόμσον. «Αλλά ο κορυφαίος πολιτικός επίτροπος έχει κρίσιμο ρόλο, επομένως αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή και έχει επιπτώσεις στο ηθικό».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, τα σημάδια της συνεχιζόμενης διαφθοράς στον στρατό της Κίνας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά για τον Κινέζο ηγέτη. Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας ως ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκαθάριση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Δεκάδες διοικητές και ανώτεροι αξιωματικοί καταδικάστηκαν για παράνομη πώληση κρατικού στρατιωτικού υλικού, εκτροπή συμβάσεων σε οικείους, λήψη μετρητών σε αντάλλαγμα για προαγωγές και άλλες καταχρήσεις.

Μόλις πριν τον Γουά, ένας άλλος ναύαρχος, ο Ντονγκ Τζουν, ο οποίος διορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 αφού ο προκάτοχός του απολύθηκε για διαφθορά, ήταν ο τρίτος κατά σειρά εν ενεργεία ή πρώην υπουργός Άμυνας που ερευνάται για φερόμενη διαφθορά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Σι προειδοποίησε τους Κινέζους διοικητές και αξιωματικούς να ενισχύσουν την πίστη τους σε αυτόν και στο Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Σι αντικατέστησε απότομα δύο διοικητές της Rocket Force του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού –πρώην Δεύτερο Σώμα Πυροβολιού-, που ελέγχει τους πυρηνικούς πυραύλους της Κίνας. Αργότερα, ο τότε υπουργός Άμυνας, στρατηγός Λι Σανγκφού, εξαφανίστηκε και απολύθηκε.

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγόρησαν επίσημα τον στρατηγό Λι και τον στρατηγό Γουέι Φένγκε, τον υπουργό Άμυνας από το 2018 έως το 2023, για δωροδοκίες, «εμπορία» στρατιωτικών προαγωγών και υπονόμευση της παραγωγής όπλων λόγω διαφθοράς.