Γεραπετρίτης στον Realfm 97,8: «Κάνουμε υπεύθυνη πολιτική» – Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις, το Κυπριακό και τις σχέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Καλεσμένος στο στούντιο του Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

«Η προσέγγιση που επιχειρείται με την Τουρκία δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση στη βάση της αναίρεσης των θεμελιωδών θέσεων που έχει η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία. Όλες οι θέσεις της για τη Γαλάζια Πατρίδα, τις μαξιμαλιστικές θέσεις της, τις γκρίζες ζώνες κλπ. είναι θεωρίες που έχει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «πρωτίστως χτίζουμε εμπιστοσύνη στα θέματα που μας ενώνουν ώστε στη συνέχεια να λύσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα. Αυτό μέχρι στιγμής έχει δουλέψει. Έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με την Τουρκία αλλά καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της δυσκολίας όσον αφορά στα δυσχερή θέματα».

Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Αλεξανδρούπολη και την αναφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «μπορεί να ενοχλεί η σημαντική επαύξηση του διπλωματικού κεφαλαίου της Ελλάδας. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες, σημαντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο κεφάλαιο και αυτό ενοχλεί».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί παραινέσεις και συμβουλές για το πώς θα ασκήσει την εθνική κυριαρχία της».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η Ελλάδα τιμά απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις» και ότι «πάντα επιχειρεί να έχει φιλικές γειτονικές σχέσεις. Αν θέλουμε να έχουμε προοπτική να λύσουμε τη μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να συζητήσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «πρώτον δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποτέ θέματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας και δεύτερον, η Ελλάδα θα συζητά πάντα με όρους Διεθνούς Δικαίου και από θέση ισχύος».

Γεραπετρίτης για Κάσο: «Το ιταλικό πλοίο δεν ζήτησε άδεια, δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»

«Το ιταλικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα που αφορούν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπήρχε μια μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πλοία. Δεν ζήτησε και δεν ελήφθη καμία άδεια. Δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Συνέχισε τις εργασίες του και ολοκλήρωσε τις έρευνες» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης είπε ότι «παρά την παρεμπόδιση και λόγω και των διαύλων επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο, ενώ συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου και τα τουρκικά αποχώρησαν».

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να παράγεται μία ένταση επειδή δεν έχουμε οριοθετήσει με την Τουρκία. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 50 χρόνια και δεν έχει βρει τη λύση του. Αναπαράγει διαρκώς εντάσεις. Αυτές θα εκλείψουν όταν υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας. Επιμένουμε στο διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία θελήσει να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση, υπάρχει μόνο ένα θέμα στο τραπέζι, η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Οι όροι είναι σαφείς. Αφορά μόνο στην οριοθέτηση. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα φοβικό σύνδρομο, έχουμε ένα πολύ υψηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης» περιέγραψε.

«Σέβομαι τον κ. Σαμαρά και τη συμβολή του. Δεν μου επιτρέπεται εκ θέσεως να σχολιάσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από εμένα, αλλά βάσει του Συντάγματος από τα συλλογικά όργανα, από το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας υπό την κατεύθυνση του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι υπάρχουν κάποιοι που χαρακτηρίζουν ως μειοδότη τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή πρωθυπουργό

«Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό ως μειοδότη. Εγώ δεν θα το πω ποτέ για κανέναν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε «η ερώτηση που μου έγινε ήταν «αν έχω ξεπεράσει το λεγόμενο σύνδρομο της Ζυρίχης με βάση το οποίο οποιοσδήποτε ασχολείται με τα εθνικά θέματα καίγεται και είναι προτιμότερο να έχουμε αδράνεια και ακινησία και αν μπορώ να δεχτώ τα λεγόμενα περί μειοδοσίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η απάντηση είναι ότι όχι, δεν έχω εξοικειωθεί με αυτό. Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό ως μειοδότη. Εγώ δεν θα το πω ποτέ για κανέναν. Ακόμη και αν διαφωνώ με την ουσία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής ποτέ μα ποτέ δεν θα χαρακτηρίσω κάποιον μειοδότη. Θεωρώ ότι είναι χρέος μου εθνικό να θέτω τη γνώμη μου, να θέτω αυτό που θεωρώ σύμφωνο με το Εθνικό Δίκαιο αλλά να στηρίζω την εθνική μας γραμμή. Έχοντας πει αυτό να σας πω και το ακόλουθο. Εγώ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα επειδή ακριβώς είχα μία πιστή γραμμή, τη γραμμή του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, της ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας, υπήρξαν ορισμένες πηγές που με χαρακτήριζαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Αυτό δεν με αποθάρρυνε. Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθώ από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Εκείνο το οποίο ισχύει, είναι εάν εγώ βρίσκομαι στη θέση να υποστηρίξω τη χώρα μου χωρίς να κάνω παραχωρήσεις και να δημιουργήσω μία ειρηνική και ασφαλή γειτονιά για τις μελλοντικές γενιές που θα έρθουν τότε δεν θα πτοηθώ από τους χαρακτηρισμούς. Βεβαίως και με ενοχλεί διότι χτυπάει στο μαλακό υπογάστριο της δικής μου εθνικής συνείδησης αλλά αυτό δεν θα με πτοήσει γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη».

Για τη φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ίδιο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη που ξεσήκωσε αντιδράσεις τοποθετήθηκε επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε, «η μικρή εικόνα είναι η φωτογραφία της στιγμής. Για όσους δεν αντιλαμβάνονται την αξία του να συνομιλεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα ήθελα να επισημάνω ότι 50 χρόνια δεν έχει υπάρξει αυτή η συνάντηση. Ήταν η πρώτη φορά σε 50 χρόνια που είχαμε αυτή τη συνάντηση. Η υπεραξία της έγκειται στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα όταν συνομιλεί ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εκείνοι που λένε ότι αυτό δεν έχει καμία αξία, πρέπει να το ξανασκεφτούν».

Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «υπάρχει και η μεγάλη εικόνα, τι γίνεται στο Κυπριακό. Είναι απογοητευτική η στάση ορισμένων που επιλέγουν να κάνουν μικροπολιτική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων ώστε να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη. Το Κυπριακό τους τελευταίους 16 μήνες έχει αναβαθμιστεί στο ύψιστο επίπεδο. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια. Η μεγάλη αναβάθμιση έρχεται το τελευταίο έτος όπου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διορίζει ειδική απεσταλμένη αναβαθμίζοντας στην ουσία το Κυπριακό σε Νο 1 προτεραιότητα του ΟΗΕ πέρα από τους πολέμους. Επίκειται και μια 5μερής συνάντηση όπου θα συμμετέχει Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τουρκία διακήρυσσε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για το Κυπριακό παρά μόνο αν αναγνωριζόταν η διεθνής υπόσταση του φερόμενου τουρκικού κράτους της Βόρειας Κύπρου. Στην πραγματικότητα διαφοροποιήθηκε η στάση αυτή. Πλέον συζητεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αποδέχονται στην πραγματικότητα και το πλαίσιο του ΟΗΕ που είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε καμία περίπτωση για δύο κράτη και προϊόντος του χρόνου το Κυπριακό τίθεται ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο και δημιουργείται νέα ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε καθοριστικά η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό βοηθάει για να υπάρξει εξέλιξη στο Κυπριακό και εμείς διατηρούμε μια βιώσιμη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια μεγαλύτερη εξέλιξη. Τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση του Κυπριακού και στην Ε.E. Το Κυπριακό δεν έχει εγκαταλειφθεί».

Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «κάνουμε υπεύθυνη πολιτική. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι θα ήθελαν να έχουμε μια επιθετική ρητορική και να προβούμε σε επιθετικές ενέργειες. Το εθνικό χρέος είναι να φροντίζει τα δίκαιά μας  με τρόπο που εξυπηρετεί την εθνική μας γραμμή. Υπήρξαν όντως προκλήσεις από την Αλβανία και ειδικά μετά τις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα. Εμείς διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, προστατεύσαμε τη μειονότητα, θέσαμε το μειονοτικό στην καρδιά της Ε.Ε. με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι η εκλογή του Μπελέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή για την πρόοδο της Αλβανίας στον δρόμο προς την Ε.Ε. και δεύτερον το ζήτημα της προστασίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών ζητημάτων των Ελλήνων ομογενών έχουν καταστεί η κοινή θέση των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε.».

Για τις Πρέσπες είπε ότι «πρόκειται για διεθνή Συνθήκη που οφείλεται να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση και εγώ είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι έχει σοβαρά ζητήματα και νομικά και δικαιοπολιτικά. Πλην όμως αποτελεί μια Διεθνή Συνθήκη που υπερισχύει των νόμων, δεν τροποποιείται μονομερώς και παράγει διεθνείς υποχρεώσεις. Είναι σαφές ότι και τα δύο μέρη οφείλουν να την τηρούν. Από την πλευρά μας πάντα τηρείται καλόπιστα. Δυστυχώς μετά τις εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία είχαμε μια ρητορική που παρεξέκλινε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιδείξει οποιαδήποτε ανεκτικότητα στο ζήτημα αυτό. Υπήρξαν σοβαρότατες παραχωρήσεις για να διασφαλιστεί η έναντι πάντων σύνθετη ονομασία. Θα μείνουμε προσκολλημένοι στο ζήτημα αυτό και θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την εφαρμογή της διαφορετικά αυτονοήτως θα υπάρξουν συνέπειες».