Την υπερηφάνεια του για το ότι η Ρωσία παράγει δέκα φορές περισσότερους πυραύλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ συνολικά εξέφρασε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και απείλησε με επίθεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο με τον νέο μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο (IRBM) Oreshnik.

Ο Πούτιν απείλησε με επίθεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο με τον νέο ρωσικό πύραυλο Oreshnik.  Τι είπε για της δυνατότητές του.

Μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στην Αστάνα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις δυνατότητες του πυραύλου Oreshnik.

Είπε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναπτύξει τον νέο πύραυλο «ως αντίδραση στις ενέργειες του εχθρού» – αναφερόμενος στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων εντός ρωσικού εδάφους – και σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ανάλογα του ρωσικού Oreshnik στον κόσμο», σύμφωνα με τον Guardian. Ανέφερε ότι αντίστοιχα δυτικά όπλα δεν θα εμφανιστούν σύντομα.

Σε περίπτωση μαζικής χρήσης του Oreshnik, η δύναμη της επίθεσης θα είναι συγκρίσιμη με αυτήν ενός πυρηνικού όπλου, είπε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο θα μπορούσαν να γίνουν στόχος του πυραύλου Oreshnik, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις κατά της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

“Φυσικά, θα απαντήσουμε στις συνεχείς επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους δυτικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς, όπως έχει ήδη ειπωθεί, ενδεχομένως συνεχίζοντας τις δοκιμές του Oreshnik υπό συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου” είπε σύμφωνα με το Reuters.

“Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο επιλέγουν στόχους για να πλήξουν στην ουκρανική επικράτεια. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο” πρόσθεσε.

Η Ρωσία χτύπησε 117 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα έπληξε στη διάρκεια της νύχτας 117 στόχους στην Ουκρανία με 90 πυραύλους και 100 drones, εξηγώντας ότι “πρόκειται για μια απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις (σ.σ. του Κιέβου) εναντίον του εδάφους μας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS”.

Συγκεκριμένα, είπε σύμφωνα με το TASS: “Απόψε πραγματοποιήσαμε ένα εκτεταμένο πλήγμα χρησιμοποιώντας 90 πυραύλους παρόμοιας κατηγορίας και 100 drones. Χτυπήσαμε 17 στόχους: στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας και τα υποστηρικτικά τους συστήματα.”

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο την ενεργειακή υποδομή, και ότι νωρίτερα την Πέμπτη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς η επίθεση προκάλεσε έκτακτες διακοπές ρεύματος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βλήματα διασποράς, τα οποία περιέγραψε ως «μια πολύ άθλια κλιμάκωση των ρωσικών τρομοκρατικών τακτικών».

Η Ουκρανία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επιδρομή με drones στη Μόσχα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου είναι 5.000 χλμ., επιτρέποντας στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Έχει τη δυνατότητα να φέρει 6-8 κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.

Ο Anatoly Matviychuk, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι θα μπορούσε ο πύραυλος να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Πηγές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν στoν Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύουν πως ο πύραυλος Oreshnik που εκτοξεύθηκε προς το Ντνίπρο ήταν ένας πειραματικός μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος (IRBM) με δυνατότητα πυρηνικής εκτόξευσης, ο οποίος έχει θεωρητικά βεληνεκές κάτω από 5.500 χιλιόμετρα (3.420 μίλια). Αυτό είναι αρκετό για να φτάσει στην Ευρώπη από τη νοτιοδυτική Ρωσία, από όπου εκτοξεύτηκε, αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Το Tass αναφέρει ότι στο Καζακστάν, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι άλλα νέα συστήματα πυραύλων θα μπορούσαν να εμφανιστούν και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές δοκιμές του Oreshnik.