Την προαναγγελθείσα αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής είχε ήδη θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που έμενε ήταν να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση. Με την ανεξαρτητοποίησή του ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει με 28 βουλευτές, τρεις λιγότερους από το ΠΑΣΟΚ και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αριθμεί 22 βουλευτές.
«Με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησα σήμερα την ανεξαρτητοποίηση μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι γνωστά σε όλους αλλά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Δεν συναίνεσα σε όλα αυτά, δεν σιώπησα, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακούστηκα. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι ότι συνεχίζουμε όπως είμαστε, ότι δεν συνέβη τίποτα και προχωράμε παρακάτω. Δεν μπορούν να ξεχαστούν τα πάντα. Το τραύμα αυτή τη στιγμή είναι και νωπό, αλλά και βαθύ. Σε ότι με αφορά, από τη θέση του ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας, θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου αναδεικνύοντας καθημερινά τα προβλήματα και τις αγωνίες τους» δήλωσε στους κοινοβουλετυικούς συντάκτες.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε πριν από δύο μέρες στην Κουμουνδούρου με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο βουλευτής είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα του Συνεδρίου και ότι σκεφτόταν σοβαρά να αποχωρήσει από το κόμμα. Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως τον είχε διαβεβαιώσει ότι τον ήθελε στο κόμμα, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν ισχυρότερο.
Αν και την ημέρα της εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Σαρακιώτης συνόδευε στο Γοργοπόταμο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο βουλευτής Φθιώτιδας δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τις μελλοντικές του κινήσεις και αφήνει να εννοηθεί, ότι δεν θα κατευθυνθεί στο κόμμα Κασσελάκη με τις φήμες να οργιάζουν για μετακίνησή του στο ΠΑΣΟΚ.
Στην επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλή ο Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή σάς γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.Θα παραμείνω Ανεξάρτητος Βουλευτής Φθιώτιδας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Ο βουλευτής Φθιώτιδας είχε γνωστοποιήσει την απόφασή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ» και τόνισε πως η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη και ότι θα καταθέσει τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής σήμερα το πρωί, ενώ πρόσθεσε πως θα κρατήσει την έδρα.
«Αύριο θα δηλώσω στον πρόεδρο της Βουλής ότι ανεξαρτητοποιούμαι. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτά που υπηρετούσα μετά από όσα έγιναν στο συνέδριο του κόμματος», είπε.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τα φαινόμενα εσωκομματικής διαμάχης και η εστίαση σε ζητήματα που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία αποτέλεσαν τον κύριο λόγο της απόφασής του. Παρ’ όλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανένταξής του σε κάποιο κόμμα στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και με σεβασμό στις αρχές του. Πάντως για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη ή αν θα κρατήσει στάση αναμονής όπως ο Πέτρος Παππάς.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η αποχώρηση Σαρακιώτη θα είναι και η τελευταία κοινοβουλευτική «διαρροή» καθώς ο Γιώργος Γαβρήλος, η Ράνια Θρασκιά και η Νίνα Κασιμάτη δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα. Πλέον στόχος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει σε μία αναδιάταξη μέσω διεύρυνσης του στελεχιακού δυναμικού, αλλά και της κοινωνικής βάσης του κόμματος. Ο Σωκράτης Φάμελλος σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε συναντήθηκε χθες με τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα από τα εσωκομματικά ζητήματα. Οι δυο τους φέρεται να συμφώνησαν να εργαστούν για την προσπάθεια επανεκκίνησης του κόμματος. Το απόγευμα ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με θέμα: «Μαρξ και Διπλωματία. Ο Καρλ Μαρξ: Θεωρία και Πρακτική για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική», στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα.
Ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν φύγει η Θεοδώρα Τζάκρη, η Γιώτα Πούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Κυριακή Μάλαμα, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και με την απόφασή τους να κρατήσουν τις έδρες τους «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.