Η Νο1 υποτιμημένη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που πρέπει να τρώτε περισσότερο, σύμφωνα διαιτολόγο

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη λειτουργία του σώματός σας. Είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματός σας. Την χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μύες, δέρμα, οστά, ορμόνες, αντισώματα και πολλά άλλα.

Η σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες για την υγεία

Η πρωτεΐνη αποτελείται από μικροσκοπικά δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, το σώμα μας αναδιατάσσει αυτά τα αμινοξέα για να δημιουργήσει τη δική του εσωτερική παροχή πρωτεΐνης.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για να συνθέσει πρωτεΐνη.

Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φασόλια και τα όσπρια περιέχουν ατελείς πρωτεΐνες, οπότε δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις).

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, υπάρχει μια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη τροφή που είναι σοβαρά υποτιμημένη. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την συχνά παραμελημένη τροφή με πρωτεΐνη, καθώς και γευστικούς τρόπους για να την εντάξετε στα γεύματά σας.

Η Νο1 υποτιμημένη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που πρέπει να τρώτε περισσότερο

Ποια είναι η υποτιμημένη πηγή πρωτεΐνης; Η απάντηση είναι τόφου. Σε αντίθεση με τις περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, το tofu παρέχει πλήρη πρωτεΐνη, παρέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα όπως οι ζωικές πρωτεΐνες.

Ανάλογα με τη μάρκα, μια μερίδα 85 γραμμαρίων σκληρού τόφου περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι συγκρίσιμο με την ποσότητα πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα μεγάλο αυγό ή σε μια μερίδα ψάρι. Επομένως, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας σε πρωτεΐνη, ειδικά αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το τόφου είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, είναι μαγικό συστατικό στην κουζίνα.

Μπορεί να χτίσει γερά οστά

Όταν το τόφου παρασκευάζεται με το ορυκτό πηκτικό θειικό ασβέστιο, μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή ασβεστίου για την οικοδόμηση των οστών. Ενώ η ποσότητα ασβεστίου που βρίσκεται στο τόφου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, μια μερίδα 85 γραμμαρίων αποδίδει συνήθως το 15% της Ημερήσιας Αξίας για το ασβέστιο.

Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το τόφου υποστηρίζει την υγεία των οστών. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το τόφου και άλλες πρωτεΐνες με βάση τη σόγια μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το τόφου περιέχει φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, που ονομάζονται φυτοχημικά, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Είναι τόσο ισχυρό που μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων tofu την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 18%.

Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Το τόφου είναι μια πλούσια πηγή ισοφλαβονών, φυτοχημικών ουσιών που μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, το ασβέστιο του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τοφού τακτικά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που κατανάλωναν μόνο περιστασιακά τόφου.

Είναι ευέλικτο και εύκολο στην προετοιμασία

Μπορείτε να βρείτε τόφου στα περισσότερα παντοπωλεία και καταστήματα ασιατικών τροφίμων. Υπάρχουν ατελείωτοι τρόποι για να το προετοιμάσετε.

Το τόφου είναι μια πηγή πρωτεΐνης που αξίζει να εντάξετε στην διατροφή σας.