Περισσότερα από 35 μέλη αριθμούσε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών και, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, εμπλέκεται σε σωρεία απατών σε βάρος πολιτών. Μάλιστα η δράση της ήταν τόσο εκτεταμένη που τα κέρδη της υπολογίζονται στα 2.955.804 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν τρεις. Η πρώτη αφορούσε στην ανάρτηση σε διαδικτυακές πλατφόρμες εικονικών αγγελιών που αφορούσαν στην πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων, σε πολύ χαμηλή και δελεάζουσα τιμή, για να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον αγοραστών, ζητώντας προκαταβολή από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία. Όταν φυσικά λάμβαναν την προκαταβολή τότε γίνονταν καπνός.
Η δεύτερη μεθοδολογία που ακολουθούσαν ήταν να κάνουν κλήσεις σε πολίτες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους δημοσίων φορέων με πρόφαση ότι είναι δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης είτε επιστροφής χρημάτων. Με το πρόσχημα να παραλάβουν το χρηματικό ποσό άμεσα, τα υποψήφια θύματα καθοδηγούνταν από τα μέλη της οργάνωσης σε ενέργειες για την απόσπαση των χρηματικών τους ποσών.
Τέλος, μία τρίτη μέθοδος για να αποσπούν χρήματα ήταν να παριστάνουν τους λογιστές. Πιο συγκεκριμένα έκαναν κλήσεις σε πολίτες προσποιούμενοι υπαλλήλους του συνεργαζόμενου λογιστικού γραφείου των υποψήφιων θυμάτων, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι περίπτερων και μίνι-μάρκετ και με πρόφαση ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα της ταμειακής μηχανής, έπειθαν τους τελευταίους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και να ανακοινώνουν στα μέλη της οργάνωσης τον κωδικό τους.
Όταν κάποιο χρηματικό ποσό κατατίθενται από τον παθόντα, απορροφάται από τον αρχικό λογαριασμό μέλους της οργάνωσης άμεσα, είτε με μεταφορά σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking και την άμεση ανάληψη του ποσού, είτε ομοίως σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking και εν συνεχεία τα προερχόμενα από την εγκληματική τους δραστηριότητα έσοδα μεταφέρονται άμεσα σε έτερους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Κλείσιμο
Επίσης, αρκετές φορές πραγματοποιούσαν άμεσες αγορές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, «εξαργυρώνοντας» τα χρήματα σε προϊόντα αξίας για πιθανή μεταπώληση.
Η ανεύρεση και εν συνεχεία η στρατολόγηση των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών γινόταν τόσο από ανώτερα όσο και από κατώτερα σε ιεραρχία μέλη της οργάνωσης, τα οποία αναζητούσαν άτομα που είχαν οικονομική ανάγκη (χρήστες ναρκωτικών ουσιών, άτομα εθισμένα στο τζόγο, επαίτες κ.α.), οι οποίοι παραχωρούσαν τα τραπεζικά στοιχεία τους (money mules), αφού στηρίζονται στις χρηματικές τραπεζικές μεταφορές μέσω των λογαριασμών αυτών, οι οποίες καταγράφονται και είναι ανιχνεύσιμες κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
Τα άτομα αυτά λαμβάνοντας από 300 εως 500 ευρώ από την οργάνωση, παρέδιδαν τραπεζικά δεδομένα, κάρτες και την ταυτοποιημένη στην τράπεζά τους τηλεφωνική σύνδεση – συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία ελάμβαναν τους κωδικούς μιας χρήσης (OTPs) στα μέλη της οργάνωσης.
Εξιχνιάστηκαν 656 υποθέσεις απάτης με το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση να ανέρχεται στα 2.955.804 ευρώ – Δικογραφία σε βάρος 37 ατόμων, έχουν συλληφθεί τα 25 – Ποια τεχνάσματα χρησιμοποιούσαν
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή