Σε… πραγματικό αγκάθι για τη διοίκηση Αγγελούδη τείνει αν εξελιχθεί το θέμα των ογκωδών απορριμμάτων που οι Θεσσαλονικείς παρατούν στα πεζοδρόμια, αφού όχι μόνο δεν θέλουν να πληρώσουν για να τα πετάξουν αλλά ούτε καν… καταδέχονται να συνεννοηθούν με τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να τα παραδώσουν αρμοδίως και αχρεωστήτως. Τι κάνουν; Με τη βεβαιότητα πως ούτε θα τους δουν ούτε θα τους εντοπίσουν κατεβάζουν αργά τη νύχτα δίπλα σε κάδους τα… πάντα. Από καναπέδες μέχρι μπάζα και από κομοδίνα μέχρι μπανιέρες. Φυσικά όλοι οι υπόλοιποι που το πρωί τα βλέπουν εξοργίζονται και χρεώνουν την ευθύνη και στον δήμο. Τα δύο παρακάτω περιστατικά είναι των τελευταίων ημερών και έφτασαν στο «Café Αριστοτέλους» από αναγνώστες που τα βίωσαν ως περαστικοί.
Η οργισμένη κυρία της Βενιζέλου και…
Ένα όχι και τόσο ευχάριστο πρωινό είχε μία κυρία χθες το πρωί επί της οδού Βενιζέλου. Η… έντονη συζήτηση που έκανε με άλλα δύο άτομα στο πεζοδρόμιο και τα παράπονά της για τον δήμο Θεσσαλονίκης ακούγονταν από πολύ μακριά. Τι είχε συμβεί; Ένας ακόμα αναίσθητος συμπολίτης μας, ένας από τους πολλούς αυτής της πόλης, πέταξε πάνω στο πεζοδρόμιο μία μεγάλη γυψοσανίδα, η οποία γέμισε με θραύσματα το μέρος. Η γυναίκα, ολοφάνερα εκνευρισμένη, ασκούσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος του δήμου για το γεγονός ότι, αν και τέτοια φαινόμενα είναι συχνά, δεν ακούμε -όπως θα περίμενε κανείς- τίποτα για πρόστιμα.
… η αγανάκτηση στην Παναγία Φανερωμένη
Όπως διακρίνετε στη φωτογραφία, κάποιος κάτοικος στην Παναγία Φανερωμένη -ή μήπως εργαζόμενος στον δήμο;- φαίνεται ότι αγανάκτησε από τους ανεύθυνους συμπολίτες του και άφησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα σε κάδο απορριμμάτων. «Όποιος αφήσει μπάζα-ξύλα έξω από τον κάδο, 5.000 πρόστιμο», έγραφε σε αυτό και υπέγραφε από κάτω ως «Δήμος Θεσσαλονίκης». Η αγανάκτηση σε όλο της το μεγαλείο. Η αλήθεια είναι ότι όποιος κυκλοφορεί με τα πόδια στην πόλη θα συναντήσει πολλές εικόνες με εγκαταλειμμένους καναπέδες και άλλα έπιπλα και γενικότερα αντικείμενα. Ιδίως στα μικρότερα στενά. Το πρόβλημα έχει, αδιαμφισβήτητα, περιοριστεί επί των ημερών Αγγελούδη, αλλά -στην Ελλάδα πολλές ειδήσεις ξεκινούν με το αλλά- δεν παύει να είναι σημαντικό ζήτημα, ιδίως για τα καταστήματα που βιώνουν μια… χωματερή στην πόρτα τους, αλλά και για όλους τους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
Τα ρεκόρ της ΕΥΑΘ
Ρεκόρ χτύπησε το νέο, ανακαινισμένο εκ βάθρων, κτήριο γραφείων της ΕΥΑΘ στην Εγνατία στο φετινό το Open House Thessaloniki το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το κτήριο της ΕΥΑΘ στο Σιντριβάνι μπήκε στην πρώτη πεντάδα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος στο Open House, στη διοργάνωση δηλαδή που στοχεύει στην κατανόηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους από εθελοντές, συμμετείχαν συνολικά 70 κτήρια και το νέο στρατηγείο της ΕΥΑΘ τράβηξε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών. Και να είμαστε πιο ακριβείς, 677 άτομα πέρασαν τις πόρτες του «πράσινου» κτηρίου γραφείων της ΕΥΑΘ και ξεναγήθηκαν από τους εθελοντές του Open House στο ισόγειο, σε έναν συμβατικό όροφο γραφείων και στον τελευταίο, 8ο όροφο, στο μπαλκόνι του κτηρίου κάτω από τα φωτοβολταϊκά, με την πανοραμική θέα στο ΑΠΘ, τη ΔΕΘ και το Σιντριβάνι! Μάλιστα, από ό,τι μάθαμε, μερικοί από τους επισκέπτες έλεγαν πως έχουμε να κάνουμε με… εξτρίμ δημόσιο κτίριο, κάποιοι το χαρακτήριζαν… Ελβετία και κάποιοι άλλοι ομολογούσαν ότι «πολύ θα θέλαμε να δουλέψουμε κι εμείς εδώ». Αλλά και το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, στην 26ης Οκτωβρίου, στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο FIX, που είναι και παλιό γνώριμο brand για το Open House, δεν το ξέχασαν οι επισκέπτες. Το επισκέφθηκαν κοντά στα 400 άτομα, που ξεναγήθηκαν από τους εθελοντές της διοργάνωσης στην εγκατάσταση του παλιού κεντρικού αντλιοστασίου.
Ένα… προσωρινό Πόθεν Έσχες
Βομβάρδισε το προηγούμενο διάστημα με ηλεκτρονικά μηνύματα η πλατφόρμα Πόθεν Έσχες τούς υπόχρεους συμπλήρωσης δήλωσης για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023. Κι ας ήταν κλειστή για δύο χρόνια, για… αναβάθμιση. Οι υπόχρεοι, ως συνεπείς πολίτες, μπήκαν αμέσως και διαπίστωσαν πως η πλατφόρμα είναι ανοιχτή -όχι για όλους, μόνο για όσους πήραν απανωτά mails- και τα στοιχεία ενημερωμένα. Κάθισαν αρκετή ώρα πάνω στον υπολογιστή, συμπλήρωσαν τυχόν ελλείψεις και έφτασαν στο τέλος. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν… Διότι Οριστική Υποβολή δεν μπόρεσαν να κάνουν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Enter ξανά και ξανά, αλλά το μήνυμα σταθερό: «Δεν μπορεί να γίνει Οριστική Υποβολή». Στα μηνύματα που απέστειλαν μέσω της πλατφόρμας ορισμένοι η απάντηση που ήρθε μετά από 48 ώρες ήταν -το λιγότερο- εκπληκτική. «Η οριστική υποβολή δηλώσεων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη. Μπορείτε να επιλέξετε “Προσωρινή Αποθήκευση” και να επανέλθετε για την οριστικοποίησή της. Η μη διαθεσιμότητα της επιλογής της Οριστικής Υποβολής δηλώσεων οφείλεται στο ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της αποστολής δεδομένων από όλους τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας, τα οποία διαλειτουργούν με το νέο σύστημα ΠΟΘΕΝ, όπως προβλέπει ο ν.5026/2023». Στο αυτονόητο ερώτημα «και γιατί να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία και να μην περιμένω να ανοίξει κανονικά το σύστημα για να υποβάλω τη δήλωση μια κι έξω;» απάντηση δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει απάντηση γιατί ενώ υποτίθεται ότι από τις 18 Νοεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις του 2024 (εισοδήματα του 2023) σε κάποιους δεν επιτρέπεται η είσοδος και σε κάποιους άλλους φτάνει το πολύ μέχρι την «Προσωρινή Αποθήκευση».
Μικροί αρχαιολόγοι στη Χαλκιδική
«Παίξε την Ιστορία: Σκηνικές περιπλανήσεις στην Αρχαιολογία». Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με βασικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης το θέατρο, το πρόγραμμα έχει επίκεντρο τέσσερις εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής, καθένας από τους οποίους φέρει διαφορετικό νοηματικό φορτίο. Τα αρχαία Στάγειρα στην Ολυμπιάδα, η αρχαία Όλυνθος, το Ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και η Βυζαντινή Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της σχέσης των εφήβων της μαθητικής κοινότητας με το πολιτισμικό απόθεμα του δικού τους τόπου, εντάσσοντας την τέχνη του θεάτρου ως εκπαιδευτική πρακτική ενίσχυσης της πολιτισμικής βιωμένης εμπειρίας των μαθητών σε σχέση με μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χαλκιδικής. Οι μαθητικές θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν μια δραματοποιημένη ιστορία (θεατρική επιτέλεση), που να συνδέεται θεματικά με έναν από τους παραπάνω χώρους. Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας υποδέχτηκαν κατά σειρά: ο Κωνσταντίνος Παπαστάθης στα Στάγειρα το ΓΕΛ Αρναίας «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», ο Σπύρος Βασιλείου στην Όλυνθο το ΓΕΛ Πολυγύρου και ο Άρης Μπαχλάς με τη Μαργαρίτα Τιλελή στο Ιερό του Άμμωνα Δία το Ιώνιο Γυμνάσιο Νέας Φώκαιας για να προσφέρουν στους μαθητές πληροφορίες και ερεθίσματα, προκειμένου να εμπνευστούν τη δική τους ιστορία αναφορικά με τον κάθε χώρο.