Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στην δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.
Αθήνα και Λευκωσία μένουν στη θέση για λύση του Κυπριακού μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την ώρα που η Τουρκία ναρκοθετεί τη διαδικασία και ανησυχεί για τις συζητήσεις περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Μία επίσκεψη που πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, και ενώ στο τραπέζι της Συμμαχίας έχει τεθεί το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου.
Μία συζήτηση που προκαλεί εκνευρισμό και ενόχληση στην Τουρκία. Και η οποία πραγματοποιείται την ώρα που στο Κυπριακό υπάρχει ξανά κινητικότητα, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντονιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πενταμερής Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, Κατεχόμενων και Μεγάλης Βρετανίας, με στόχο να επανεκκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία.
Η Τουρκία βέβαια ναρκοθετεί τη σχετική προσπάθεια, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να μιλά για “λύση δύο κρατών”, επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία όμως επιμένουν πως μία λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό ακριβώς θα επαναλάβει ο κ.Μητσοτάκης σήμερα κατά τη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου.
Κατά τις διευρυμένες συζητήσεις στο Μαξίμου χθες με τον κ.Ρούτε πάντως δεν συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο δεν αποκλείεται το θέμα να ετέθη στην κατ’ ίδιαν συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Αυτό πάντως που κυρίως ήθελε να συζητήσει ο κ.Ρούτε, ήταν το θέμα της Ουκρανίας. Σε αυτό άλλωστε εστίασε και στις δηλώσεις του στη συνέχεια.
Ενώ ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έστειλε και ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης από όλους τους Συμμάχους του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Και κατά τη συνάντηση κυρίως επιχειρηματολογούσε για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αεράμυνας. Το σχέδιο για ένα Iron Dome της ΕΕ απαιτεί όμως χρηματοδότηση και την υποστήριξη και της Συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Ρούτε αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στη Λευκωσία άλλωστε σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, να επικροτήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Λίβανο και να τονίσουν τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο.
Η Ελλάδα παίζει το ρόλο του “αξιόπιστου συμμάχου”, το ΝΑΤΟ κοιτάζει προς την Τουρκία
Η Αθήνα συνεχίζει άλλωστε στη στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου” και ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Ρούτε εκτίμησε ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ πάντως αξιολογεί σταθερά ως προτεραιότητα και την Τουρκία.Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι προχθες ο κ.Ρούτε βρέθηκε στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ως ο μόνος ηγέτης που συνομιλεί και με Πούτιν και με Ζελενσκι, φιλοδοξεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Και προσδοκά σε αντάλλαγμα να αρθούν τα εμπόδια από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 και για την επανένταξη της στο πρόγραμμα των F35, αλλά και να λάβει περαιτέρω (αμερικανική) στήριξη “στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δηλαδή κατά των Κούρδων.