Σαφείς αποστάσεις παίρνει η ελληνική κυβένρηση από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ “για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου“.
Ο Π. Μαρινάκης δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα εάν θα συλληφθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εφόσον έρθει Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν βοηθά η απόφαση του ΔΠΔ στην προσπάθεια ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα συλληφθεί ο Νετανιάχου εφόσον έρθει στην Ελλάδα, όπως είναι υποχρεωμένη η χωρα μας, αφού έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.
Αποδοκίμασε όμως ουσιαστικά την απόφαση του ΔΠΔ. “Δε νομίζουμε ότι βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις”, εκτίμησε ο κ.Μαρινάκης. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός και πρόσθεσε:
“Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας. Δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε ένα κράτος που δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς με κράτη που εξαπέλυσαν επιθέσεις όπως η Ρωσία”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: “Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Τονίζουμε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι. Όμως η απόφαση αυτή δε θα λύσει κανένα πρόβλημα”.
Υπενθυμίζεται ότι ένταλμα εκδόθηκε και για τον επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση «αντισημιτική» και τη συνέκρινε με την υπόθεση Ντρέιφους, δηλώνοντας ότι καμία «σκανδαλώδης» απόφαση δεν θα τον αποτρέψει από την υπεράσπιση της χώρας του. Η ανακοίνωση του ΔΠΔ προκάλεσε έντονη κριτική και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επίσης χαρακτήρισε την ενέργεια «σκανδαλώδη».
Η έκδοση των ενταλμάτων θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις του Νετανιάχου και του Γκάλαντ. Σύμφωνα με το ΔΠΔ, οποιοδήποτε από τα 124 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου υποχρεούται να τους συλλάβει αν εισέλθουν στην επικράτειά του. Ωστόσο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δεν δεσμεύονται από την απόφαση.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά δύο μελών τη ισραηλινής ηγεσίας και ενός διοικητή της Χαμάς, δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι θα προσκαλέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία, λέγοντας πως θα εγγυηθεί ότι «δεν θα εφαρμοστεί» το ένταλμα σύλληψης.
Υποστηρίζουμε το ένταλμα σύλληψης. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό αυτή η θαρραλέα απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή από όλες τις χώρες μέλη της συμφωνίας ώστε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της ανθρωπότητας στο διεθνές σύστημα», δήλωσε εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.