Η Γερμανία καταρτίζει κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από πολίτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.
Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Θα καταρτιστεί ένας ψηφιακός κατάλογος καταφυγίων έκτακτης ανάγκης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τα βρίσκουν γρήγορα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για τηλέφωνα.
Οι άνθρωποι θα ενθαρρυνθούν επίσης να δημιουργήσουν καταφύγια στα σπίτια τους σε υπόγεια και γκαράζ, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα πάρει αρκετό χρόνο και στο οποίο θα συμμετέχουν το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και άλλες Aρχές.
Η χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει 579 καταφύγια, κυρίως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία μπορούν να παρέχουν προστασία σε 480.000 ανθρώπους, από περίπου 2.000 καταφύγια που ήταν προηγουμένως.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνήθηκαν σε διάσκεψη ανώτερων αξιωματούχων τον Ιούνιο και μια ειδική ομάδα το εξετάζει.
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Μόσχα να στοχεύσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Τον Οκτώβριο, οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα ήταν πιθανώς σε θέση να εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατιωτικής συμμαχίας έως το 2030.
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα βιώνει ήδη μια απότομη αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων κατασκοπείας και σαμποτάζ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει χαρακτηριστικά «παγκόσμιου» πολέμου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χτυπημάτων σε δυτικές χώρες.