Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από χτες και πλέον έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να ανατάξει ένα κόμμα, που επελέγη ως αξιωματική αντιπολίτευση από τους πολίτες και εξέπεσε της θέσης του από τις επιλογές των στελεχών του.

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Φάμελλο (κι εμείς ως Θεσσαλονικείς τον γνωρίζουμε αρκετά) θεωρούν ότι το χαμηλών τόνων στιλ του, ο πολιτικά πολιτισμένος λόγος και συμπεριφορά του, η ηπιότητα στις εκφράσεις του και η διαρκής διάθεση για συνεννόηση, αποτελούν εχέγγυα για μια επιτυχή ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αν μη τι άλλο, ο κ. Φάμελλος εγγυάται περισσότερο από κάθε άλλη επιλογή την ενότητα στο εξής.

Και μάλιστα, ως άνθρωπος και πολιτικός των συναινέσεων, ο κ. Φάμελλος είναι ικανός να διευρύνει και να μην περιχαρακώσει ή να μην περιθωριοποιήσει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Άλλωστε, και ο ίδιος πολιτικά προϊόν συναινέσεων και συνεργασιών είναι, παρά συγκρούσεων.

Κεντροαριστερός πολιτικός, ο οποίος χρεώθηκε στους ΠΑΣΟΚογενείς, αν και ιδρυτικό στέλεχος τόσο του Συνασπισμού, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην Αυτοδιοίκηση, όπου έγραψε πολλά ένσημα και δίπλα στον «πράσινο» δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, για να έρθει απέναντί του το 2014.

Ο Σωκράτης Φάμελλος συνέδεσε το όνομά του με τη Θέρμη και τη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου είναι η έδρα του, συνέδεσε όμως το όνομά του και με περιβαλλοντικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης. Με τον αγώνα για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, με τον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, για το «μαύρο» στην ΕΡΤ3 κτλ.

Στα αυτοδιοικητικά της Θέρμης εμφανίζεται το 2006, όταν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και παρέμεινε δημοτικός σύμβουλος Θέρμης μέχρι το 2015. Μεσολάβησαν αρκετές θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του δήμου, καθώς διατέλεσε αντιδήμαρχος και πρόεδρος δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ το 2014 ήταν επικεφαλής δημοτικής παράταξης και κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης με την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης», λαμβάνοντας απέναντι στον κυρίαρχο δήμαρχο, Θόδωρο Παπαδόπουλο (τότε κοντά στο 67%), ποσοστό περίπου 21%. Επίσης, σε αυτά τα χρόνια συμμετείχε στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, από την ΠΕΔΚΜ ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι την ΚΕΔΕ ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών. Ενώ διατέλεσε και μέλος του ΦΟΔΣΑ την περίοδο 2011 – 2014.

Έναν χρόνο μετά την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Θέρμης μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή από την Αυτοδιοίκηση, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2015, έχοντας εγγράψει και τα αναγκαία κομματικά ένσημα ως ενεργό μέλος των τοπικών κομματικών οργανώσεων.

Χημικός μηχανικός με πτυχίο από το ΑΠΘ και με εξειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό (μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) ανέλαβε την περίοδο 2016 – 2019 αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση ανέλαβε τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Τότε ανέλαβε την ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ως πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε στις δύσκολες μέρες των πρώτων διασπάσεων του κόμματος μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι τον προηγούμενο Αύγουστο.

Τότε ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να αλλάξει πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης και ο κ. Φάμελλος έμεινε στην άκρη, για λίγο όμως… Είχε ήδη πάρει την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, μετά τη νέα διάσπαση και την αποχώρηση Κασσελάκη, αφού πρώτα είχε τις εγγυήσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών που έμειναν ότι στηρίζουν το πρόσωπό του.

Ανήκε στους λεγόμενους «προεδρικούς», παρότι επιχειρήθηκε πολλές φορές να του χρεώσουν λοξοκοιτάγματα, κυρίως λόγω της διάθεσής του να συνομιλεί με όλους, χωρίς να αποκλείει εκείνους με τους οποίους είχε διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Φάμελλος όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζε να αποφεύγει τις μετωπικές συγκρούσεις, προσπαθώντας να βρει κοινό τόπο συνεννόησης. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα και δύσκολα. Από τότε που ήταν στην Αυτοδιοίκηση μέχρι χτες που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στη Θεσσαλονίκη πέτυχε να είναι αγαπητός και μέχρι την εμφάνιση της Δώρας Αυγέρη στη Β’ Θεσσαλονίκης να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Την πρωτιά στις ψήφους μπορεί να την αμφισβήτησε η κ. Αυγέρη το 2023, όμως ο κ. Φάμελλος δεν την έχασε ποτέ. Μόνον όταν πρωτοεμφανίστηκε ως υποψήφιος βουλευτής, τον Ιανουάριο του 2015 είχε έρθει τότε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος πίσω από τη Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, που τότε ήταν το μεγάλο όνομα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Ο κ. Φάμελλος έχει μπροστά του πλέον έναν Γολγοθά να ανεβεί, για να ανεβάσει και τα ποσοστά του κόμματός του (τα δημοσκοπικά). Και ο συναινετικός χαρακτήρας του και η πολιτική διαδρομή του φαντάζουν ικανά για να πετύχει μια σχετική έστω επανασυσπείρωση, ικανή όμως να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το πρώτο εγχείρημα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι να βρει πιθανώς κοινό τόπο συνεννόησης με τα στελέχη που έφυγαν για να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά. Δεν απέχουν και πολύ πλέον οι απόψεις τους. Από την άλλη, ο κ. Φάμελλος φαντάζει ως ο ιδανικότερος επικεφαλής του κόμματος στην περίπτωση που θα χρειαστεί να συνεργαστεί μελλοντικά με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αν πετύχει το πρώτο (την επανένωση με τη Νέα Αριστερά) ξαναδίνει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε οι ισορροπίες με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα γίνουν πολύ πιο λεπτές.

Όμως όλα αυτά είναι ζητήματα ενός απρόβλεπτου μέλλοντος και μιας νέας πορείας του Σωκράτη Φάμελλου, της πιο προκλητικής στην πορεία του μέχρι σήμερα.