Η χρήση πυραύλου από τη Ρωσία που δεν αναχαιτίζεται με τα υπάρχοντα συστήματα οδήγησε στην έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία την Τρίτη.
Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 32 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ειδικοί σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας και ανώτατοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι των συμμαχικών δυνάμεων.
Στόχος είναι να συζητήσουν επί πιθανών τρόπων αναχαίτισης του IRBM-ΗΑΖΕL που τώρα δεν υπάρχουν.
Οι αναλυτές χαρακτήρισαν το γεγονός της χρήσης πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου ως «κλιμάκωση του πολέμου που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα», με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τασκ να δηλώνει ότι «ο πόλεμος μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση και παίρνει πολύ δραματικές διαστάσεις» στον 33ο μήνα του.
Ειρήσθω εν παρόδω, στη βόρεια Πολωνία -στην πόλη Ρετζίκοβο- δημιουργήθηκε μια νέα αμερικανική βάση βαλλιστικών πυραύλων, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μέσου βεληνεκούς και έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Ο Timothy Wright, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών είπε στον Guardian πως η ανάπτυξη νέων πυραύλων από τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ, σχετικά με το ποια συστήματα αεράμυνας θα αγοράσουν, καθώς και ποιες επιθετικές δυνατότητες να επιδιώξουν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε ότι η εκτόξευση του IRBM-ΗΑΖΕL δεν ήταν απάντηση στη δημιουργία βάσης της Πολωνίας, αλλά η αντίδραση «στις πρόσφατες ουκρανικές επιδρομές μεγάλης εμβέλειας εντός της ρωσικής επικράτειας με δυτικά όπλα».
Λίγες ώρες μετά η Γαλλία έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, που επέτρεψαν στους Ουκρανούς να κάνουν χρήση των πυραύλων που έχουν διαθέσει.
To ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε, δια του γενικού του γραμματέα Μαρκ Ρούτε, την απόφαση της συμμαχίας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση, χωρίς περιορισμούς.
Η συμμαχία δεν κάμπτεται από την επικαιροποίηση που έκανε ο Πούτιν στο Πυρηνικό Δόγμα, τονίζοντας ότι α) «οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση» και β) η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε ένα πυρηνικό χτύπημα ή μια συμβατική επίθεση που αποτελεί «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» για τη χώρα του και τη σύμμαχο, Λευκορωσία.
Ο «Τσάρος» μίλησε για τον Oreshnik (Φουντουκιά) στην τηλεοπτική του ομιλία, τονίζοντας πως πρόκειται για όπλο που ουδείς άλλος στον κόσμο διαθέτει και κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι χρήσιμο να δημιουργηθεί μεγάλο στοκ.
Εξήγησε ότι η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ως απάντηση στη σχεδιαζόμενη παραγωγή και στη συνέχεια ανάπτυξη -από τις ΗΠΑ- πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία.
Διευκρίνισε πως ο Oreshnik αναπτύχθηκε «σε μια μη πυρηνική υπερηχητική εκδοχή», ότι η «δοκιμή ήταν επιτυχής» και πως «θα συνεχίσουμε τα τεστ αυτού του νέου συστήματος».
Ο Πούτιν ολοκλήρωσε λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος που κατέστρεψαν μονομερώς τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς και μικρού βεληνεκούς το 2019 με ένα τραβηγμένο πρόσχημα». Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η Μόσχα παραβίαζε τη συμφωνία, κατηγορία που είχε αρνηθεί το Κρεμλίνο.
Σε ό,τι αφορά τον IRBM-HAZEL (Οreshnik) σύμφωνα με τον διεθνολόγο Δρ Αθανάσιο Δρούγο, ο πύραυλος IRBM (μέσου βεληνεκούς -φτάνει από 1.000 έως 5.500 χιλιόμετρα) που εκτοξεύθηκε από απόσταση 900 χιλιομέτρων προς το Ντνίπρο, έχει ταχύτητα που καμία υπάρχουσα αεράμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει.
Το France 24 έγραψε πως επιτίθεται με 10 Mach (2,5-3 χιλιόμετρα) το δευτερόλεπτο, με τα υπερηχητικά βλήματα να ταξιδεύουν με ταχύτητα τουλάχιστον 5 Mach που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Εν πτήσει, μπορούν να κάνουν και ελιγμούς, κάτι που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό από τα ραντάρ και εύλογα την αναχαίτιση.
Οι κεφαλές είναι από 3 έως 6, ανεξάρτητης καθοδήγησης. Χρησιμοποιήθηκαν συμβατικές, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών κεφαλών.
Μπορεί να απειλήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη, δεν φτάνει όμως στις ΗΠΑ.
Η τεχνολογία βασίστηκε στον επίσης ρωσικό πύραυλο RS-26 Rubezh ICBM, η ανάπτυξη του οποίου αναβλήθηκε το 2018, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε άλλο σύστημα (Avangard).