Διεθνή διάσταση λαμβάνει το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών μέσα και από την πένα του Ρόναν Φάροου, ερευνητικού δημοσιογράφου, παραγωγού και γιου της Μία Φάροου και του Γούντι Αλεν, ο οποίος υπογράφει σχετικό άρθρο στο περιοδικό «The New Yorker» με στόχο να φωτίσει πτυχές της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών και τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη δημοκρατία διεθνώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Στο άρθρο του αναφέρεται στη χρήση του λογισμικού Predator που αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών μέσα από την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να υποβάλλει τη συσκευή του σε έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η «μόλυνσή» της. Ειδική αναφορά κάνει και στο γεγονός πως ο εισαγγελέας στην Ελλάδα τον Αύγουστο αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για την εκτεταμένη αυτή επιχείρηση παρακολουθήσεων, σημειώνοντας πως ο Αρειος Πάγος επικύρωσε τελικά τις παρακολουθήσεις ως «παρεπόμενες» νόμιμων κρατικών επιχειρήσεων. Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά σε ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που «παραμένουν υπό συζήτηση» καθώς ο έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση των παρακολουθήσεων, συνεχίζει να επιβλέπει ο ίδιος της μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Με τους αρχηγούς για τα εθνικά

Για τις 11 Δεκεμβρίου «κλείδωσε» η κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ενώ μια μέρα μετά, στις 12 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Στο πλάνο του υπουργού Εξωτερικών ήταν να πραγματοποιήσει τις δύο διαδικασίες ενημέρωσης αφού θα έχει προηγηθεί ο επόμενος γύρος των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα, του Πολιτικού Διαλόγου (2/12) και της Θετικής Ατζέντας (3/12). Και, κυρίως, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο ραντεβού με τον Χακάν Φιντάν που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Μάλτα (4-6/12) όπου οι δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να «συμπέσουν» καθώς θα υποστηρίξουν από κοινού τις υποψηφιότητες Ελλάδας και Τουρκίας για τις κορυφαίες θέσεις του οργανισμού.

Φουρτούνες στην Αγκυρα

Την ίδια ώρα, πάντως, ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, δεχόμενος στην τουρκική Βουλή τα πυρά του τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων του CHP, Ναμίκ Ταν, που τον κατηγόρησε ευθέως, σε ό,τι αφορά Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, για «διπλωματικές ακροβασίες», «ασυνέπεια», «έλλειψη θεσμικής συνοχής», «αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις», εγκατάλειψη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ενώ, ειδικά για το Κυπριακό του καταλόγισε «ασάφεια θέσεων» (κάνοντας μάλιστα λόγο για «ακατανόητη έννοια ίσης κυριαρχίας») και «ασυμβατότητα με το διεθνές πλαίσιο», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η τουρκική εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο μοιάζει με σκάφος που πλέει χωρίς πυξίδα».

Ενα ρόδι

από τον Δουκάκη

Την ώρα που το «διπλωματικό σαφάρι» της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου ξεκινούσε χθες στην Ουάσιγκτον, ένα πεδίο γνώριμο για την ίδια από την πολύχρονη πορεία της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας ολοκλήρωνε τη δική του αποστολή σε Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, διάρκειας μίας εβδομάδας, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της προώθησης του Στρατηγικού Σχεδίου 2024 – 2027 του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον απόδημο Ελληνισμό. Εκτός από τις χρήσιμες επισκέψεις που πραγματοποίησε εκεί σε κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Γέιλ, Μπράουν κ.ά.), εποικοδομητικές επαφές είχε και με μέλη της ομογένειας – ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες – αλλά και με κρίσιμους εκκλησιαστικούς φορείς. Στο Μπρούκλιν μάλιστα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και τον Μάικλ Δουκάκη, τον 91χρονο ελληνοαμερικανό, υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς το 1988, στον οποίο χάρισε κι ένα ασημένιο ρόδι από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μήνυση Λινού

σε Πολάκη

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Παύλου Πολάκη στο παρά ένα της εσωκομματικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κατηγορώντας τον άλλοτε «σύντροφό» της για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. Προς ενίσχυση της θέσης της, μάλιστα, κατέθεσε και είκοσι χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν παραπάνω από 50.000 έγγραφα καθώς και την έκθεση, όπως είπε, μιας μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να αποδείξει πως όσα λέει ο βουλευτής Χανίων εναντίον της είναι «εντελώς ανυπόστατα». «Μήνυση εναντίον του Παύλου Πολάκη γιατί έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα εναντίον εμού και του ινστιτούτου που ίδρυσα πριν από 33 χρόνια, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται για το καλό της χώρας», ανέφερε η ίδια. Ερωτηθείσα δε για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο άλλοτε κόμμα της και τα δικά της πιθανά σχέδια για το μέλλον, η Αθηνά Λινού αρκέστηκε στο να απαντήσει πως «δεν έχει αποφασίσει ακόμα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Εχει ο Θεός, είμαι πολύ καλά ως ανεξάρτητη».

Σποτάκια

στις Βρυξέλλες

Σποτάκια, όπου θα συστήνουν εαυτούς και το έργο τους ετοιμάζουν οι επίτροποι της νέας ομάδας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα οποία θα προβληθούν την 1η Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κομισιόν, αφού φυσικά πάρει το τελικό πράσινο φως από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Οπως μου μεταφέρει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου, ο έλληνας επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε γυρίσματα για το δικό του σποτ, προχθές το μεσημέρι στο ισόγειο του Μπερλεμόν.