H Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με ρωσικούς πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία και το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσαν ότι η Ουκρανία εκτόξευσε, για πρώτη φορά, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία δήλωσε πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν πέντε από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ, ενώ συντρίμμια ενός πυραύλου έπληξαν την εγκατάσταση, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή να προκληθούν ζημιές.
Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση την 1.000ή ημέρα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη επισήμως.
Από την πλευρά του, το Reuters μεταδίδει πως το Κίεβο δήλωσε απλώς ότι έπληξε μια ρωσική αποθήκη όπλων περίπου 110 χιλιόμετρα (70 μίλια) εντός της Ρωσίας και προκάλεσε δευτερογενείς εκρήξεις. Δεν διευκρίνισε ποια όπλα είχε χρησιμοποιήσει.
Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν νωρίτερα την είδηση, ενώ στα social media κυκλοφορούν βίντεο που υποστηρίζεται ότι απεικονίζουν την έκρηξη.
Το χτύπημα φέρεται να είχε γίνει προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράψει σήμερα το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο διευρύνει τον κατάλογο των κριτηρίων που απαιτούν μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία, ώστε να περιλαμβάνει «επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης» – σε μια σαφή αναφορά στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άναψε μόλις πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους για τέτοιες επιθέσεις, κάτι που η Μόσχα έχει περιγράψει ως κλιμάκωση που θα καθιστούσε την Ουάσιγκτον άμεσο εμπλεκόμενο στον πόλεμο και θα προκαλούσε αντίποινα.
Ειδικοί που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση αυτή του Μπάιντεν τη δεδομένη στιγμή, με κάποιους να λένε ότι άργησε, υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή ίσως να συνδέεται με την κατάληψη της ρωσικής περιοχής Κουρσκ από ουκρανικά στρατεύματα και να επέτρεψε στο Κίεβο τη χρήση των πυραύλων αυτών για να υπερασπιστεί το έδαφος που έχει κατακτήσει, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, να έχει και η Ουκρανία το χαρτί αυτό.
Πάντως, πιο σημαντικές αλλαγές στη στάση των ΗΠΑ αναμένονται όταν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία σε δύο μήνες, έχοντας δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποκαλύψει το πώς θα το πετύχει αυτό.