Έξι ημέρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την επαφή τους, η οποία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συγχαρεί την περασμένη Τετάρτη τον Ντόναλντ Τραμπ για την επικράτησή του, μέσα από ανάρτηση που είχε κάνει στα social media.

«Συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη. Η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και στη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Χ.

Congratulations @realDonaldTrump on your election victory. Greece looks forward to further deepening the strategic partnership between our two countries and working together on important regional and global issues.— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 6, 2024

Όπως έγραφε προ ημερών στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Τσαρούχας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, η επανεκλογή Τραμπ θα δημιουργήσει ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του 2016, με μια σημαντική διαφορά.

Οι ελπίδες νουθεσίας του Τραμπ που έτρεφαν οι Βρυξέλλες αλλά και το ΝΑΤΟ δεν θα έχουν πλέον αντίκρισμα, μια και ο Τραμπ έχει δηλώσει ανοιχτά πως δεν θα διστάσει να εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο στους Ευρωπαίους, αλλά και ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα κλυδωνιστεί από τη δεδομένη του επιθυμία να συμφιλιώσει Μόσχα και Κίεβο μέσω μιας απροσδιόριστης «συμφωνίας».

Η Ελλάδα, παρόλο που οι διμερείς της σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα διαταραχτούν, θα υποστεί τις συνέπειες διάρρηξης των διατλαντικών σχέσεων και των πιθανών συμφωνιών που θα θελήσει να διαπραγματευτεί ο Τραμπ με ηγέτες με τους οποίους διατηρεί καλή προσωπική χημεία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κατά τη συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της πρώτης του προεδρίας, ο Τραμπ έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών σε σχέση με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αλλά το αποτέλεσμα σε πρακτικό επίπεδο ήταν μηδαμινό, και το βορειοκορεατικό καθεστώς εμπλέκεται πλέον στον πόλεμο στο μέτωπο του Κουρσκ, στο πλευρό του Κρεμλίνου.

Η συναλλακτική λογική Τραμπ κάνει καλό στην προσωπική του εικόνα αλλά δεν αποφέρει απαραίτητα οφέλη στη χώρα του και τους συμμάχους της.

Από την άλλη μεριά, το σενάριο Τραμπ εμπεριέχει και ένα αισιόδοξο σενάριο, λιγότερο ρεαλιστικό αλλά υπαρκτό: η Ευρώπη να πάρει πιο σοβαρά τον υποβαθμισμένο ρόλο που θα της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ, και να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς νέες πολιτικής ενοποίησης και συντονισμού των πολιτικών των κρατών μελών, όπως για παράδειγμα με την έκδοση κοινού ομολόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την προώθηση ενός ευρωστρατού που θα χειραφετηθεί από την αμερικανική εξάρτηση, αλλά και την επένδυση σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, στους οποίους παραμένει ουραγός των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας.

Η Αθήνα, ως σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού παζλ, θα είχε κάθε λόγο να υποστηρίξει κοινές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις επιπλοκές που αναπόφευκτα θα φέρει η εκλογή Τραμπ.