Ερευνητές ανακάλυψαν συνδέσεις μεταξύ πολύ παλαιών κυλινδρικών σφραγίδων και του πρώτου συστήματος γραφής στον κόσμο. Μπορεί να μην μοιάζει με τα κείμενα με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι σήμερα, αλλά αυτός ο κύλινδρος θα μπορούσε να σηματοδοτεί τις απαρχές της γραφής, όπως πιστεύουν οι ειδικοί.
Η έρευνα τους επικεντρώθηκε στην Ουρούκ, μια περιοχή στο νότιο Ιράκ, η οποία ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο πολιτισμού και εμπορίου πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Οι κυλινδρικές σφραγίδες, φτιαγμένες από πέτρα, εφευρέθηκαν σε αυτή την περιοχή. Χάραζαν σχέδια και στη συνέχεια κυλούσαν πάνω σε πήλινες πινακίδες για να τυπώσουν τα μοτίβα τους πάνω σε αυτές. Από το 4400 π.Χ. και μετά, οι σφραγίδες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος ενός λογιστικού συστήματος για την παρακολούθηση της παραγωγής, της αποθήκευσης και της διακίνησης γεωργικών και υφαντουργικών προϊόντων.
Οι ειδικοί έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ αυτών των κυλίνδρων και της πρωτο-σφηνοειδούς γραφής, της πρώτης γραφής που βασίζεται σε σύμβολα και εμφανίστηκε περίπου 1.000 χρόνια αργότερα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια συνέκριναν μοτίβα κυλινδρικών σφραγίδων με σύμβολα της πρωτοσφηνοειδούς και διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα μοτίβα των σφραγίδων που σχετίζονται με τη μεταφορά πιθαριών και υφασμάτων μετατράπηκαν τελικά σε πρωτοσφηνοειδή σύμβολα, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια κάποια συνέχεια μεταξύ των δύο.
Για παράδειγμα, υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των χαρακτικών σε κυλινδρικές σφραγίδες που απεικόνιζαν αγγεία και κροσσωτά υφάσματα και των μεταγενέστερων πρωτοσφηνοειδών συμβόλων για το ίδιο πράγμα. Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι τα μοτίβα που είναι γνωστά από κυλινδρικές σφραγίδες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της γραφής στο νότιο Ιράκ και δίνει σημαντικές νέες πληροφορίες για την εξέλιξη των συστημάτων συμβόλων και της γραφής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα μοτίβα των κυλινδρικών σφραγίδων χρησιμοποιούνταν τακτικά μεταξύ 4400-3400 π.Χ. Συγκριτικά, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επινόησαν τα ιερογλυφικά γύρω στο 3250 π.Χ.
Η καθηγήτρια Silvia Ferrara, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
Η στενή σχέση μεταξύ της αρχαίας σφραγίδας και της εφεύρεσης της γραφής στη νοτιοδυτική Ασία έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά η σχέση μεταξύ συγκεκριμένων εικόνων σφραγίδων και σχημάτων σημείων δεν έχει διερευνηθεί σχεδόν καθόλου. Μήπως οι εικόνες σφραγίδων συνέβαλαν σημαντικά στην εφεύρεση των σημείων στην πρώτη γραφή της περιοχής; Το εννοιολογικό άλμα από τον προ-γραφικό συμβολισμό στη γραφή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις ανθρώπινες γνωστικές τεχνολογίες. Η εφεύρεση της γραφής σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της προϊστορίας και της ιστορίας, και τα ευρήματα της παρούσας μελέτης γεφυρώνουν αυτό το χάσμα καταδεικνύοντας πώς ορισμένες όψιμες προϊστορικές εικόνες ενσωματώθηκαν σε ένα από τα πρώτα εφευρεθέντα συστήματα γραφής.