Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας “σκόνταψε” – όπως αναμένετο- στην επιμονή της γείτονος να βάζει στο τραπέζι ένα πακέτο παράλογων απαιτήσεων, ενώ η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως η μία και μόνη διαφορά προς συζήτηση είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με τον Τούρκο ομόλογο του να διαφωνεί και να ζητά “δίκαιο διαμοιρασμό σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο”

Αυτό κατέστη σαφές κατά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση τους στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες κράτησαν πάντως περισσότερο από δύο ώρες (πανω από μισή ώρα επιπλέον του προγραμματισμένου). Αλλά Γεραπετρίτης – Φιντάν απλώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αποκάλεσαν ο ένας τον άλλο “αξιότιμο φίλο” και παρέπεμψαν στην επόμενη συνάντηση τους στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα 2 και 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επομένη συνάντησης πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και στις αρχές του επόμενου έτους το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δύο ΥΠΕΞ παρέπεμψαν επίσης στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και στη συνέχιση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η οικονομία και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε κάνοντας ένα απολογισμό του ελληνοτουρκικού διαλόγου τους τελευταίους 16 μήνες από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.

“Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές κατά την περασμένη χρονιά. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας απέτρεψε την κλιμάκωση”, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Έτσι ταυτόχρονα κάρφωσε τα τσαλίμια της Τουρκίας στην Κάσο, αλλά και απάντησε στην κριτική από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

“Είναι σημαντικό ότι οι επαφές μας αποκτούν πλέον την κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτόνων σε μία περίπλοκη γειτονιά”, τόνισε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και η αξιολόγηση των προϋποθέσων για εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

“Πρόκειται για μία αρχική ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου και κρίσιμου θέματος”, εκτίμησε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών απέχουν, δεδομένου ότι για την Ελλάδα παραμένει μία και μόνη η διαφορά προς συζήτηση με την Τουρκία. 

“Όμως προσηλωμένοι στην προσπάθεια προόδου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντηση μας στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και διαμήνυσε: “Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση για μία λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

“Παρά τις διαφορές μας ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη θα δημιουργήσει συνθήκες παραγωγικού διαλόγου για βιώσιμη δίκαιη και λειτουργική λύση”, είπε και πρόσθεσε: “Σε ένα κόσμο γεμάτο διχασμούς, μία ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος θα αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο.” 

Φιντάν: “Όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν μία κρίση πρέπει να συζητηθούν”

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι: “Όπως γνωρίζετε έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο” και πρόσθεσε, με μία έμμεση αιχμή: “Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων”.

Ο κ. Φιντάν υποστήριξε μάλιστα ότι: “Υπάρχουν ζητήματα στο Αιγαίο αλληλένδετα, στα οποία πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη συζήτηση σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν μία κρίση πρέπει να συζητηθούν”. 

Δήλωσε επίσης ότι: “Η Τουρκία υποστηρίζει το δίκαιο διαμερισμό στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”. Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θεωρεί πως η Αθήνα είναι που δεν ακολουθεί το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών. “Οι ηγέτες μας πριν από ένα χρόνο είχαν υπογράψει τη Διακήρυξη των Αθηνών. Θα διευκολύνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας εάν κινούμαστε σύμφωνα με το πνεύμα και το νόημα της διακήρυξης”, είπε.