Αμερικανικές εκλογές 2024 – Στυλιανίδης στον Realfm 97,8: Βουλευτές και υπουργοί δεν ήταν προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους – Ελπίζω αυτό να μην μας στοιχίσει

Για την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και για την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.

«Η εκλογή Τραμπ διδάσκει το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα να μην τοποθετείται προεκλογικά σαν να είναι ψηφοφόρος του αμερικανικού συστήματος. Έχω πει όταν έτρεχαν οι καμπάνιες των δύο υποψηφίων, ότι οφείλουμε ως Έλληνες, ιδιαίτερα όταν έχουμε υπεύθυνες θέσεις, να κρατάμε την ισορροπία και τις σχέσεις για την επόμενη ημέρα και με τις δύο πλευρές. Εδώ σήμερα πολλοί έχουν αιφνιδιαστεί καθώς εκτίμησαν λάθος αυτό που ήθελαν με αυτό που δεν έγινε. Όταν γίνονται εκλογές στην Αμερική καλό είναι να τηρούνται σχέσεις και με τις δύο πλευρές διότι διαφορετικά αυτό μπορεί να στοιχίσει» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός την ισορροπία αυτή προσπάθησε να την προστατεύσει ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα με την επαφή που έκανε και με τους Συντηρητικούς Γερουσιαστές και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Πομπέο. Υπήρχαν όμως συνάδελφοί μου και υπουργοί που δεν ήταν προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους. Ελπίζω αυτό να μην στοιχίσει».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι «καταρχήν η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα που δεν αλλάζει εύκολα την εξωτερική πολιτική της, έχει μια κεντρική στρατηγική που υπηρετείται συνήθως από όλες τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφοροποιήσεις. Πιστεύω ότι η προσωπική σχέση του Προέδρου Τραμπ με τον Νετανιάχου καθώς και με τον Πρόεδρο Πούτιν μπορεί να λειτουργήσει θετικά όσον αφορά στην κατάπαυση του πυρός σε αυτά τα δύο μέτωπα που είναι απειλητικά για την Οικουμένη. Έχω την αίσθηση ότι θα επιδιώξει να το κάνει. Άλλωστε ο Τραμπ ήταν ο πρόεδρος που επέλεξε να κάνει business και όχι πόλεμο. Και όπου τις έκανε, τις έκανε καλά διασφαλίζοντας την ισορροπία. Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θα κάνει κάτι αδέξια που θα μειώνει το κύρος της Δύσης. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να το κάνει και οι πιθανότητες αποτελεσματικότητάς του θα είναι αυξημένες από ό, τι θα ήταν με την Κάμαλα Χάρις».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, «το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί μια ισορροπία σε διεθνές επίπεδο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο και τον κόσμο και την Ευρώπη. Σε σχέση με την Ελλάδα ακούω διάφορες προκατειλημμένες τοποθετήσεις και μερικές φορές νιώθω ότι αυτοί που τοποθετούνται δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν. Δηλ. ο Πομπέο δεν ήταν που νομιμοποίησε τα οικόπεδα εξόρυξης στην Κύπρο; Αυτοί δεν επέβαλαν ποινές στην Τουρκία όταν πήραν τους S-400 και ξεκίνησε η διαδικασία αποκλεισμού από τα F-35; Δεν νομίζω ότι λειτουργεί συναισθηματικά η Υπερδύναμη, αλλά ρεαλιστικά.

Η Τουρκία επέλεξε συνειδητά μία διπλωματική διπροσωπία, να κάνει τον ενδιάμεσο σε πολλά deals που έγιναν με την Ανατολή και αυτό εκνεύρισε περισσότερο τους Republicans από ότι τους Δημοκρατικούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να βασίστηκαν και σε αυτό. Αντιθέτως η Ελλάδα επέλεξε μια στρατηγική της συμμαχικής συνέπειας την οποία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μία οβιδιακή μεταμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ενδεχομένως να έχουμε κάποιες εξελίξεις διότι η στάση που κρατά ο Τραμπ απέναντι στα κατεστημένα που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα, τα διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι ο Τραμπ την προσωπική σχέση που έχει καλλιεργήσει με τους τρεις ηγέτες το προηγούμενο διάστημα – με Νετανιάχου, Πούτιν και Ερντογάν- θα προσπαθήσει να την κεφαλαιοποιήσει προς όφελος μιας καλύτερης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Σχετικά με την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «κρατώ μικρό καλάθι. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης, μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε μετατόπιση ούτε ως προς την ουσία των ζητημάτων , ούτε ως προς τη στρατηγική μας. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε έναν συντεταγμένο διάλογο που έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και στο τέλος βλέπουμε επιδιαιτησία αν κάτι δεν πάει καλά και αυτό μας προστατεύει και από την αυθαιρεσία της Τουρκίας να δημιουργεί μονομερώς θέματα στη διμερή μας ατζέντα και μια τέτοια κουβέντα έχει την εγγύηση ότι όταν κάτι δεν πάει καλά, σταματάμε και προχωράμε μόνο όταν διαμορφωθεί θετικό κλίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι τώρα με τη στρατηγική αυτή αποφορτίσαμε το Αιγαίο από τις εντάσεις για μεγάλο διάστημα και αυξήσαμε και τον όγκο εμπορικών συναλλαγών, διαμορφώνοντας σύνορα που όταν θα περνούν τα εμπορεύματα ελπίζουμε να μην τα διαβαίνουν στρατοί.

Αν πάμε σε έναν απευθείας διάλογο, άναρχο, η οποιαδήποτε αδιέξοδη κατάσταση δημιουργηθεί, μπορεί να μας επιστρέψει πολλά χρόνια πίσω σε εντάσεις, σε συγκρούσεις κλπ. Όταν όμως πας σε έναν συντεταγμένο διάλογο και στο τέλος έχει επιδιαιτησία υπάρχουν κανόνες. Όταν θα υπάρξουν καλές διαθέσεις και από τις δύο πλευρές, όταν θα γίνει σεβαστό από την Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και όταν θα θελήσει να ενταχθεί σε μια ευρωπαϊκή λογική, ενδεχομένως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να λύσουμε κάποια προβλήματα, όχι όμως, με μονομερείς υποχωρήσεις».

«Η σημαία μας όλα τα χρόνια έχει όνομα και λέγεται κοινωνική οικονομία της αγοράς. Η ΝΔ ποτέ δεν υιοθέτησε μια άκρως νεοφιλελεύθερη συνταγή. Αντιθέτως πίστευε στην ανακτανομή, στην ισότητα ευκαιριών και τη θετική κινητικότητα. Δεν πρέπει να αποκλίνουμε αν θέλουμε η συνταγή μας να είναι πετυχημένη σε Ελλάδα και Ευρώπη» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στις πολιτικές της ΝΔ με αφορμή και το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.