Σου έχει τύχει ποτέ την ώρα που τρέχεις ανέμελα, ξαφνικά να νιώσεις έναν πόνο στο στομάχι, ναυτία, καούρα ή μια επείγουσα ανάγκη να κάνεις σπριντ στην πλησιέστερη τουαλέτα; Η γαστρεντερική ενόχληση που προκαλείται από την άσκηση, γνωστή και ως «runner’s tummy» («η κοιλιά του δρομέα»), είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δρομείς. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί στο 60% των νέων που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Το τρέξιμο φέρνει τα πάνω κάτω στο έντερο. Η υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι. Οι μύες που χρησιμοποιούνται για το τρέξιμο λαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος της παροχής αίματος για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις τους σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, αφήνοντας το γαστρεντερικό σύστημα ευάλωτο. Επιπλέον, οι ορμόνες του εντέρου, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη, απελευθερώνονται μέσω της άσκησης, επηρεάζοντας τη διαδικασία της πέψης. Καθώς τρέχουμε, ο γαστρεντερικός σωλήνας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφά και ρυθμίζει το νερό και τους ηλεκτρολύτες. Παράλληλα, οι αναπηδήσεις μπορούν, λόγω των αναταράξεων, να… επισπεύσουν τη διέλευση των τροφίμων από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Η έντονη άσκηση μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
«Προπονούμε» το έντερό μας
Η εκγύμναση του εντέρου μας είναι τόσο σημαντική όσο η εκγύμναση των ποδιών μας, αν θέλουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του τρεξίματος μιας μεγάλης απόστασης. Επομένως, είναι σημαντικό να εξασκηθούμε στο τι τρώμε και τι πίνουμε πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης:
Αποφεύγουμε την κατανάλωση δύσπεπτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και λιπαρά πριν από τη γυμναστική.Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, γι’ αυτό δεν τρέχουμε με άδειο στομάχι. Η αδυναμία κάλυψης των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα.Προτιμάμε σνακ που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, όπως οι μπανάνες.Βάζουμε προτεραιότητα την ενυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα.Ακούμε το σώμα μας και το εφοδιάζουμε με τροφές που ξέρουμε ότι δεν προκαλούν στοματικές ενοχλήσεις. Δεν πειραματιζόμαστε την ημέρα του αγώνα.Αν δεν είμαστε σίγουροι για το διατροφικό μας πλάνο, ζητάμε την καθοδήγηση του διατροφολόγου.
Το άγχος «ξεσπά» στο γαστρεντερικό σύστημα
Το στρες είναι συχνός «υπαίτιος» της στομαχικής δυσφορίας και άλλων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού, όπως φούσκωμα ή κράμπες. Είναι απόλυτα λογικό να αγχωνόμαστε πριν από τον αγώνα, ειδικά εάν πρόκειται για έναν μεγάλο μαραθώνιο ή κάποια επίσημη διοργάνωση. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έντερο και, συνεπώς, στην απόδοσή μας.
Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσεις με έναν ειδικό για τους φόβους και τις ανησυχίες σου. Φάε καλά, ξεκουράσου, πάρε βαθιές αναπνοές και απλά δώσε τον καλύτερό σου εαυτό!
Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή χειροτερεύουν σε σημείο που αποτελούν εμπόδιο σε μια ομαλή προπόνηση και καθημερινότητα, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για να κάνει τη διάγνωση της αιτίας και να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.