Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024, 11:34 μμ

Ο ποταμός Τούρια περνούσε μέσα από τη Βαλένθια, έκαναν μια εκτροπή το 1969 να περνάει έξω από την πόλη όμως το νερό θυμάται… – Στην Αθήνα πρέπει να ανοίξουμε όλα τα ρέματα

Ο καθηγητής του διεθνούς πανεπιστημίου, διευθυντής του εργαστηρίου ανάλυσης και διαχείρισης ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, Δημήτρης Εμμανουλούδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 fm στη Νίκη Λυμπεράκη. Μεταξύ άλλων, τόνισε: Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα οχύρωσης από καιρικά φαινόμενα έντονης ραγδαιότητας Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Πάντοτε υπάρχουν δυνατότητες, σήμερα εχει προχωρήσει πάρα πολύ η επιστήμη στα θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας βέβαια είναι αρκετές οι φορές δυστυχώς που η φύση ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν τα μεγέθη ειναι πάρα πολύ μεγάλα τότε ο άνθρωπος από ένα σημείο και μετά αδυνατεί να το αντιμετωπίσει. Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Όταν οι φυσικοί κίνδυνοι επιδράσουν με μεγάλα μεγέθη και επιπέσουν πάνω σε έργα πολιτισμού σε πόλεις, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια κ.α. εξελίσσονται σε φυσικές καταστροφές. Οι πόλεις μας είναι τρωτές πάρα πολύ. Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Κάνουμε ένα συχνό λάθος, έχουμε μείνει στο να λέμε πόσα χιλιοστά βροχής έπεσαν και να συγκρίνουμε 200 χιλιοστά εδώ, 600 χιλιοστά εκεί. Το ποσό της βροχής που πέφτει σε χιλιοστά είναι η μισή πραγματικότητα η άλλη μισή πραγματικότητα είναι το που πέφτει. Δηλαδή αν πέφτει σε πόλη ή αν πέφτει στην ύπαιθρο διότι στην ύπαιθρο το 30% έως 60% του νερού που πέφτει συνεισφέρει στην πλημμύρα ενώ στην πόλη το 100% του νερού που πέφτει συνεισφέρει στην πλημμύρα. Συνεπώς πρέπει να οχυρώσουμε τις πόλεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για τον ποταμό Τούρια Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Το νερό έχει μνήμη και ο χείμαρρος και ο ποταμός έχει μνήμη. Ο ποταμός Τούρια περνούσε μέσα από την Βαλένθια, έκαναν μια εκτροπή το 1969 να περνάει έξω από την πόλη όμως το νερό θυμάται το «παλιό του σπίτι» και τώρα που το νερό ήταν πάρα πολύ θυμήθηκε να ξαναπεράσει μέσα από την πόλη που περνούσε όλους τους αιώνες. Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Στην Αθήνα πρέπει να ανοίξουμε την κοίτη του Ιλισού, να ανοίξουμε την κοίτη του Ποδονίφτη όλα τα ρέματα αυτά πρέπει να διανοιχθούν. Πρέπει όλα τα ρέματα να είναι ανοιχτά όπως τα έκανε η φύση ως φυσικοί ανοιχτοί αγωγοί. Είναι άλλο ο κλειστός αγωγός που σκεπάζεται από πάνω και άλλο όταν είναι ανοιχτός ο αγωγός και το νερό κινείται με συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης. Είναι εντελώς άλλα τα μεγέθη, άλλες οι πιέσεις, άλλες οι ταχύτητες άρα όπου είναι δυνατό πρέπει να υπάρχουν φυσικές κοίτες, ανοιχτές κοίτες, σε επαφή το νερό με την ατμόσφαιρα για να το ελέγχουμε. Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Μεγάλο πρόβλημα ο Κηφισός, υπήρχε μια εξαιρετική μελέτη το Πολυτεχνείο πριν από 1-2 χρόνια ότι θα πρέπει να γίνει μια λεκάνη απότονωσης του Κηφισού στην Μεταμόρφωση. Υπάρχει γνώση, μπορούν να γίνουν έργα και κάτω στο Φαληρικό Δέλτα πρέπει να γίνουν έργα γιατί η κατάσταση στην Ποσειδώνος είναι τραγική. Δ.ΕΜΜΑΝΟΥΛΟΥΔΗΣ: Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση αλλά θα πρέπει και οι πολίτες αυτά για τα οποία θα ενημερωθούν να τα τηρήσουν. Καθόμαστε σπίτι μας. Όποιοι έχουν σπίτια διώροφα και πάνω δεν έχουν κανένα πρόβλημα με κανενός είδους πλημμύρα, μένουμε μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγούμε και να κάνουμε βόλτες με τ’ αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα είναι τα πιο ευαίσθητα. 25 πόντοι νερό κινούμενο πάνω σε πεζοδρόμιο ή σε άσφαλτο είναι ικανό να παρασύρει έναν άνθρωπο να τον ρίξει κάτω.