Τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ανακοίνωσε χθες η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας σε μια προσπάθεια να καλυφθεί μαύρη τρύπα 22 δισ. στερλινών (26 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό. Πρόκειται για αυξήσεις φόρων που φτάνουν τα 40 δισ. στερλίνες (48 δισ. ευρώ), μεγάλο μέρος από τις οποίες αφορούν επιχειρήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στην παρουσίαση του προϋπολογισμού κατηγόρησε για τη μαύρη τρύπα τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών που είχαν βρεθεί στην εξουσία για 14 συνεχή χρόνια, ως τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη φορολογία αφορούν τους πλούσιους και εταιρείες με στόχο να διοχετευθούν κεφάλαια στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως ανακοινώθηκε. Στην καρδιά του προϋπολογισμού βρίσκεται αύξηση στις εθνικές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες, με στόχο να συγκεντρωθούν από αυτές 25 δισ. στερλίνες (30 δισ. ευρώ) μέσα σε πέντε χρόνια. Επίσης αναμένεται να συγκεντρωθούν πολλά δισεκατομμύρια από αλλαγές στη φορολογία επενδύσεων κεφαλαίου, στους φόρους κληρονομιάς, από αύξηση του ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και από μεταβολές στη φορολογία για εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών της Βρετανίας, οι συνολικές αυξήσεις φόρων θα ισοδυναμούσαν με 1,25% της οικονομικής παραγωγής. Τόσο μεγάλοι φόροι είχαν να επιβληθούν από το 1993, όταν σχέδιο προϋπολογισμού υπό τους Συντηρητικούς είχε αυξήσει τότε τους φόρους για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά ύστερα από ύφεση και νομισματική κρίση, όπως δείχνουν στοιχεία του Reuters.

Η Ριβς τώρα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 15%, από τον Απρίλιο του επόμενου έτους και θα μειώσει το όριο στο οποίο οι εταιρείες αρχίζουν να το πληρώνουν.

Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι οι υψηλότεροι φόροι στις εταιρείες, σε συνδυασμό με προγραμματισμένα νέα προγράμματα προστασίας για τους εργαζομένους και τον αυξημένο κατώτατο μισθό, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις υποσχέσεις των Εργατικών να μετατρέψουν τη Βρετανία στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ομάδας των Επτά (G7).

Η Ριβς υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει το δημόσιο χρέος να εκτιναχθεί, έχοντας επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Λιζ Τρας είχε οδηγήσει την αγορά ομολόγων σε αναταραχή πριν από δύο χρόνια, με μη χρηματοδοτούμενα σχέδια μείωσης φόρων, όπως είπε. Η αρχική αντίδραση στην ομιλία της Ριβς έδειξε ότι οι αγορές ήταν ικανοποιημένες με τα σχέδιά της, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω.

Αναλυτές εξέφραζαν την εκτίμηση πως η Ριβς – πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας – θα είναι πιο προσεκτική από την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, της οποίας τα μεγάλα σχέδια μείωσης των φόρων έπληξαν τις τιμές του βρετανικού χρέους το 2022 και την οδήγησαν στην παραίτησή της.

«Οποιος υπουργός Οικονομικών στεκόταν εδώ σήμερα, θα αντιμετώπιζε αυτή την πραγματικότητα» είπε η Ριβς στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό. «Και κάθε υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών θα αναλάμβανε δράση. Γι’ αυτό σήμερα αποκαθιστώ τη σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά μας και ανοικοδομώ τις δημόσιες υπηρεσίες μας».

Η Ριβς απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν χαμηλότερα εισοδήματα να υπόκεινται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Επίσης, επέκτεινε πάγωμα δασμών στα καύσιμα και μείωσε τον φόρο στην μπίρα που σερβίρεται στις παμπ. Η Ριβς εξετάζει επίσης να ανακοινώσει αλλαγές στους κανόνες του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για να μπορεί το Λονδίνο να δανειστεί περισσότερα ώστε να επενδύσει σε υποδομές και να επιταχυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.