Σαράντα εκατομμύρια ευρώ για 17 έργα, προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό στις αγροτικές καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας, διαθέτει μέσω σχετικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανομβρίας και της λειψυδρίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος είναι η μείωση των ποσοτήτων νερού, που σήμερα χρησιμεύουν για την άρδευση των χωραφιών στην περιοχή.
Στη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία», Γιάννης Μυλόπουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», Βασίλης Ρόκος, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας.
Αντιπολίτευση
Στη σχετική ερώτηση ο κ. Μυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να συνταχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα και μάλιστα κατέθεσε και ένα πλαίσιο προτάσεων, με συγκεκριμένα έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Μεταξύ αυτών:
-Πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων για τον εμπλουτισμό των φυσικών δεξαμενών του νερού.
-Αναθεώρηση της αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να μη βασίζεται σε υδροβόρες καλλιέργειες.
-Επανεξέταση της μορφής τουριστικής ανάπτυξης στην άνυδρη Χαλκιδική.
-Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων για τη δραστική μείωση των απωλειών νερού.
Στην ερώτησή του ο κ. Ρόκος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Κεντρική Μακεδονία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σημαντικά προβλήματα με τους υδάτινους πόρους, μεταξύ των οποίων η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω υπεράντλησης υδάτων για γεωργικές και οικιακές ανάγκες, η ρύπανση των υδάτινων πόρων, η υποβάθμιση οικοσυστημάτων των λιμνών αλλά και προβλήματα στην υδροδότηση και στην ποιότητα του πόσιμου νερού.
17 έργα σε φάση υλοποίησης
Απαντώντας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στάθης Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης συνολικά 17 έργα, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία και ειδικότερα να μειωθεί η κατανάλωση του αρδευτικού νερού.
Ο κ. Αβραμίδης υπογράμμισε πως βάσει της νομοθεσίας τα υπουργεία είναι εκείνα τα οποία σχεδιάζουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα ζητήματα στον υδροφόρο ορίζοντα ή τη ρύπανση των υδάτων, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του νερού για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, το οποίο σχεδίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε 19 ολοκληρωμένους φακέλους σε συνεργασία με τους Γενικούς και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ). Από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου χρηματοδοτήθηκαν οι δράσεις για 17 έργα. Όλα είναι σε στάδιο υλοποίησης ή συμβασιοποίησης και υλοποιούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της υποστήριξής τους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε, πέραν των μελετών που έγιναν από τις υπηρεσίες μας, και 180.000 ευρώ για την τεχνική υλοποίησή τους».
Μάλιστα, ο κ. Αβραμίδης σημείωσε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει εγκρίνει το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση και πως πλέον θα συσταθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδίου.