Πώς να αποθηκεύσετε τις μπανάνες ώστε να παραμείνουν φρέσκες και να μην μαυρίσουν γρήγορα
Η μπανάνα είναι ένα αγαπημένο φρούτο πλούσιο σε κάλιο, του οποίου η κατανάλωση συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Όμως, το φρούτο αυτό μπορεί να ωριμάσει πολύ γρήγορα και να μαυρίσει. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι αποθήκευσης προκειμένου να καθυστερήσετε την διαδικασία ωρίμανσης και να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες και νόστιμες για περισσότερο καιρό.
Ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι όταν τις αγοράζετε, οι μπανάνες διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας σας από 2 έως 6 ημέρες. Αν έχετε πάντα μπανάνες στο σπίτι, αξίζει να επενδύσετε σε μια θήκη με γάντζο.
Το κρέμασμα των φρούτων εξαλείφει την πιθανότητα για μώλωπες (μαύρα σημάδια) που εμφανίζονται όταν οι μπανάνες βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Θα πρέπει επίσης να απομακρύνετε τα φρούτα από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς η θερμότητα από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει γρήγορη ωρίμανσή τους.
Όπως και με πολλά φρούτα, η ψύξη και η κατάψυξη μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των μπανανών. Ωστόσο, αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και επιστρέψετε σπίτι με μια δέσμη μαυρισμένων φρούτων στον πάγκο της κουζίνας σας, υπάρχει πάντα μια λύση: να φτιάξετε ψωμί μπανάνας.
Οι κομμένες μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα, γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφύγετε να τις κόψετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τις καταναλώσετε. Ωστόσο, αν τις πασπαλίσετε με λίγο χυμό λεμονιού, αυτό μειώνει τα επίπεδα pH και θα αποτρέψει το μαύρισμα.
Αφού ακολουθήσετε το κόλπο με το λεμόνι, βάλτε τις μπανάνες στο ψυγείο, είτε τυλιγμένες σε μεμβράνη είτε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων. Φυλαγμένες με αυτόν τον τρόπο, οι κομμένες μπανάνες μπορούν να παραμείνουν φρέσκες για 3 έως 4 ημέρες.
Ναι, μπορείτε να αποθηκεύσετε μπανάνες στο ψυγείο. Απλώς να έχετε κατά νου ότι το δροσερό, ξηρό κλίμα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, γι’ αυτό οι μπανάνες δεν ψύχονται στο σούπερ μάρκετ. Με άλλα λόγια, αν βάλετε πράσινες, άγουρες μπανάνες στο ψυγείο, είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι.
Επιπλέον, η τοποθέτηση αυτών των φρούτων στο ψυγείο πολύ νωρίς μπορεί στην πραγματικότητα να χαλάσει τον καρπό και να σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης με αποτέλεσμα οι μπανάνες να έχουν πικρή γεύση.
Ναι, μπορείτε να καταψύξετε τις μπανάνες και πρέπει να το κάνετε! Χτυπήστε τις κατεψυγμένες μπανάνες σε ένα μπλέντερ και θα έχετε ένα γλυκό, κρεμώδες αποτέλεσμα – τέλειο ως βάση για ένα smoothie ή για να το απολαύσετε μόνο του σαν μια μορφή παγωτού μπανάνας.
Απλώς βεβαιωθείτε ότι περιμένετε μέχρι οι μπανάνες σας να ωριμάσουν πλήρως πριν τις καταψύξετε, καθώς το κρύο περιβάλλον της κατάψυξης θα σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης των μπανανών. Είναι καλύτερο να ξεφλουδίσετε και να κόψετε τις μπανάνες πριν τις καταψύξετε, ώστε να είναι εύκολο να τις χρησιμοποιήσετε όταν είστε έτοιμοι.
Για να καταψύξετε τις μπανάνες, τοποθετήστε τις φέτες σε ένα δίσκο με λαδόκολλα και βάλτε τις στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν (δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος), μεταφέρετέ τις σε ένα κλειστό δοχείο ή πλαστική σακούλα. Αυτό το βήμα, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, θα αποτρέψει τις φέτες μπανάνας από το να κολλήσουν μεταξύ τους και να σχηματίσουν μια μάζα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σημειώσετε την ημερομηνία και την ποσότητα των μπανανών στο δοχείο, ώστε οι πληροφορίες να είναι εύκολα διαθέσιμες όταν λαχταράτε τον καρπό.