Μικρή αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), την Κροατία (3,5%), τη Σλοβακία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%).
Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Οκτώβριο, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, με την επιτάχυνση να οφείλεται στο ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος.
Όσον αφορά στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (3,9%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, σε σύγκριση με 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, σε σύγκριση με -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), την Κροατία (3,5%), τη Σλοβακία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%). Στην Ιρλανδία οι τιμές παρουσίασαν μηδενικό ρυθμό μεταβολής (0%), στην Λιθουανία αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4% ετησίως και στις Ιταλία, Σλοβενία κατά 0,7%. Στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία ο πληθωρισμός διατηρήθηκε χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, με 1,8%, 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.