Ένα μωβ χρώμα καλύπτει τα χωράφια στην Κοζάνη και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί για να προλάβουν να συλλέξουν τον πολύτιμο κρόκο.
Μια εργασία στα σπαρμένα με κρόκο χωράφια που απαιτεί επιδεξιότητα και λεπτότητα από έμπειρα χέρια. Μέσα σε δυο ημέρες πρέπει να συγκομισθεί ο κρόκος από την στιγμή της ωρίμανσης του, όπως λέει η θωμαή μια από τις γυναίκες, η οποία γνωρίζει πως πρέπει να μεταχειριστεί τα άνθη μόλις τα πιάσει στο χέρι.
Ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος κροκοπαραγωγών Κοζάνης, εξηγεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένης παραγωγής, λόγω καιρού, μειωμένων βροχοπτώσεων, μηδενικών χιονοπτώσεων επί χρόνια και υψηλών θερμοκρασιών. «Έχει να βρέξει πάνω από 50 ημέρες». Όλα αυτά προκαλούν μείωση του παραγόμενου προϊόντος.
Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου και για δέκα ημέρες θα συνεχίσουν εντατικά να εργάζονται στα 5.600 στρέμματα. Όπως λέει ο κ. Μητσόπουλος, περίμεναν 2 με 2,5 τόνους, αλλά η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 50% με 60%.
Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για την ανταμοιβή των κόπων τους είναι υψηλές. «Οι τιμές είναι πολύ καλές για τον παραγωγό, γίνεται τυποποίηση στο σύνολο σχεδόν του κρόκου και οι διατίθεται κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά και στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα είναι πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό».
Χορηγός Επικοινωνίας
Ο συνεταιρισμός με την συμμετοχή όλων των παραγωγών γύρω στις 100 οικογένειες εστιάζει κυρίως στην τυποποίηση για την διάθεση του κρόκου, που αποτελεί τον “χρυσό” της Κοζάνης.
Πηγή: ertnews.gr