Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ιδιωτικοποιείται η καθαριότητα έστειλε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων κατά τη ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας. «Διαγράψτε το θέμα της ιδιωτικοποίησης. Αυτά τα μηχανήματα έρχονται και θα έρθουν για να κάνουμε την πόλη μας καθαρή», τόνισε σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης του έργου του σαρώματος και του πλυσίματος των δρόμων σε ιδιώτες.
Σημείωσε, επίσης, πως εάν είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και δεν είχε αποτέλεσμα, τότε «ναι, θα σκεφτόμουν και την ιδιωτικοποίηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν συμβαίνει και κάλεσε εργαζόμενους και αντιπολίτευση «με αίσθημα ευθύνης να κοιτάξουν την ουσία του διαγωνισμού». «Εάν μου πει ένας ότι έχουμε τα μηχανήματα θα ζητήσω να μη γίνει ο διαγωνισμός. Για μηχανήματα μιλάμε, όχι για ιδιωτικοποιήσεις», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είστε ήσυχοι ότι κανένας εργαζόμενος να υποστεί την απώλεια της εργασιακής θέσης, δεσμεύτηκα και αυτό αποτελεί δέσμευση και της ομάδας μου». Περιγράφοντας την κατάσταση με τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι σήμερα είναι 1.000 άτομα και υπάρχουν 300 άτομα τα οποία εδώ και πολλά χρόνια δεν ασκούν τα καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκαν και πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν.
Ο κ. Αγγελούδης απάντησε σε υψηλούς τόνους στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται αντιδήμαρχοι προηγούμενων διοικήσεων να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ξαφνικά άρχισε η ιδιωτικοποίηση. «Όπως ελέχθει ορθά, είμαι νέος στην αυτοδιοίκηση, πραγματικά, και υπερηφανεύομαι για αυτό, αλλά είμαι παλαιότερος στη δημόσια διοίκηση και παλαιότερος στους κοινωνικούς αγώνες. Θέλω να ενθυμίσω σε αντιδημάρχους προηγούμενων διοικήσεων ότι το 2013 έγινε η πρώτη κατά αυτούς ιδιωτικοποίηση όταν τότε είχαν ετοιμάσει να βγουν και τα ΡΕΟ με την ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου». Ο δήμαρχος τόνισε ότι «ενόχλησε το γεγονός ότι η πόλη άρχισε να καθαρίζει, αν και δεν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Σημείωσε επίσης ότι κάποιοι επιδιώκουν να κρατήσουν δύσκολες τις συνθήκες στους δρόμους και να δημιουργήσουμε αναταραχή στους πολίτες για να μπορούν να έχουν πολιτικό λόγο. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι στηρίζει την κυβέρνηση, έκανε λόγο για περιφερόμενους επαίτες κομματικών υποστηρίξεων και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν έχω σχέση πολιτική με αυτήν, αλλά ξέρει ότι προσπαθώ να τηρήσω την ανεξαρτησία της “Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη”, μια ανεξαρτησία που στηρίζεται στη σχέση μας με τους πολίτες. Ξέρουμε και να διεκδικούμε και να τεκμηριώνουμε τις διεκδικήσεις μας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στην κατάσταση την οποία παρέλαβε τον Ιανουάριο με ξεχειλισμένους κάδους, ογκώδη στους δρόμους και έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ. «Και απαντήσαμε με τη συμμαχία ευθύνης των εργαζομένων, που τους ευχαριστώ», δήλωσε.
Για την ενίσχυση που έλαβε εφάπαξ από την κυβέρνηση για την καθαριότητα τόνισε ότι ένα μέρος καλύπτει το κόστος το εργασιακό για τη βραδινή αποκομιδή, ένα μέρος για όσα έχει ανάγκη η πόλη. «Έχει ανάγκη από σάρωμα, έχει ανάγκη να σκουπίζεται, να πλένεται η πόλη, να μαζεύονται τα ογκώδη; Η απάντηση είναι ναι. Απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις θέτω το ερώτημα στους εργαζόμενους της ΠΟΕ ΟΤΑ, έχουμε μηχανήματα για σάρωμα; Σας λέω ότι δεν έχουμε. Έχουμε 5 μηχανήματα. Πόσο θα κάνουμε για να πάρουμε; 36 μήνες. Τι κάναμε λοιπόν; Πήγαμε σε μια χρηματοοικονομική μελέτη. Ζητούμε τα μηχανήματα για το πλύσιμο, για το σάρωμα».
Δημαρέλος: Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας τελείωσε και με την απόφαση της Αποκεντρωμένης
Την κατάσταση στην οποία ήταν η καθαριότητα περιέγραψε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος, σύμφωνα με τον οποίον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ για τις συμβάσεις με τους ιδιώτες. «Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας αφενός δεν έχει δράκο, αφετέρου τελείωσε και με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -απέρριψε την προσφυγή», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο κ. Δημαρέλος, «δεν μπορεί κάποιος σοβαρά να πιστεύει ότι υπάρχει ιδιωτικοποίηση όταν σε βάθος τετραετίας που διαρκεί η σύμβαση να λέμε ότι ιδιωτικοποιείται η καθαριότητα όταν έχεις μία σύμβαση αρχικής τιμής προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 140 εκατ., που είναι ο προϋπολογισμός των δύο Διευθύνσεων σε βάθος τετραετίας».
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και το κάρο θα το τραβήξουν πάλι οι εργαζόμενοι»
Μιλώντας νωρίτερα στην ειδική συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φουντούκης σημείωσε πως «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και το κάρο θα το τραβήξουν πάλι οι εργαζόμενοι». «Κάποιος που διαβάζει τη μελέτη μπορεί να δει το κόστος των υπηρεσιών του ιδιώτη και πόσο κοστίζουμε εμείς. Να μετρηθούμε, λοιπόν. Πιστεύουμε ότι το αποτύπωμα των ιδιωτικοποιήσεων των σαρώθρων και ογκωδών στην πόλη δεν θα έχει κανένα αποτύπωμα στην προσπάθεια που γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Φουντούκης. Όπως τόνισε, καθημερινά γίνεται ένας αγώνας από τους εργαζόμενους του δήμου για να έχει η πόλη ένα επίπεδο. Από την πλευρά του, ο Πέτρος Πετρίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ, δήλωσε «να μη βαφτίζουμε το ψάρι κρέας, όταν μπαίνει ιδιώτης είναι ιδιωτικοποίηση. Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει σε όλη την Ευρώπη».
«Η κυβέρνηση μετατρέπει τον δήμαρχο σε μεσάζοντα»
Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου. Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για ‘Ολους» Σπύρος Πέγκας τόνισε πως η κυβέρνηση μετατρέπει τον δήμαρχο σε μεσάζοντα, «δίνοντάς του χρήματα για να τα δώσει με τη σειρά του σε ιδιώτη». «Αντί να δοθούν για την ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου», όπως ανέφερε ο κ. Πέγκας. Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι είναι λάθος οι αποφάσεις για εργολαβίες στον τομέα της καθαριότητας. «Εργολάβοι στη καθαριότητα δεν έρχονται πρώτη φορά», υπογράμμισε. Από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα» η Μαρία Κέκη ανέφερε πως «όταν μπαίνει εργολαβία αυξάνεται το κόστος και πέφτει η ποιότητα των υπηρεσιών».