Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν χθες Τρίτη (29/10) την ανατολική Ισπανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία. Οι συνταρακτικές μαρτυρίες ανθρώπων που έδωσαν πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή.
Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες είπε απόψε στην κρατική τηλεόραση TVE ότι 92 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στη Βαλένθια, η οποία είναι η περιοχή που υπέστη το χειρότερο πλήγμα. Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Καστίγια-Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία.
Πρόκειται για τις φονικότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα της Ιβηρικής εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας χάος σε αρκετές κοινότητες.
Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ανατολική Ισπανία αργά την Τρίτη (29/10) – που σε ορισμένες περιοχές έφθασαν σε ποσότητα ενός έτους μέσα σε μόλις οκτώ ώρες– πλημμύρισαν πόλεις όπως τη Βαλένθια και τη Μάλαγα, με τους κατοίκους να παγιδεύονται σαν τα ποντίκια στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους, όσο η στάθμη του νερού ανέβαινε.
Τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης για τους αγνοούμενους, με την αγωνία για την τύχη τους να κορυφώνεται.
Η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να βγάλουν τους ανθρώπους από τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, καθώς το νερό και η λάσπη γέμισαν γρήγορα δρόμους σε χωριά και πόλεις.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των σφοδρών πλημμυρών.
Το τριήμερο πένθος θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, ο οποίος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί στο σημείο αύριο.
Το βράδυ της Τρίτης η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 264 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο σε ορισμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ισπανίας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 378 λίτρων νερού ανά τετραγωνικό μέτρο στην Τσίβα, δηλαδή περίπου τη μέση ποσότητα βροχής που παρατηρείται στην περιοχή κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Οι σαρωτικές πλημμύρες που “χτύπησαν” την Ισπανία από την Τρίτη το απόγευμα (κυρίως στην περιοχή της Βαλένθια) αποτύπωσαν το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Οχι όμως μόνο αυτό. Πίσω από τέτοιου είδους τραγωδίες κρύβονται πάντα βαθιά ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες απωλειών και πόνου που θυμίζουν ότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής απειλούν τις ζωές των ανθρώπων.
Στην Παϊπόρτα της Βαλένθια ο Αντόνιο Ταραθόνα με την σύζυγό του Λουρδές Μαρία Γκαρθία Μαρτίν έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία ανέβαινε η στάθμη του νερού ενώ βρίσκονταν, εν μέσω καταιγίδας, στο αυτοκίνητό τους.
Βγήκαν έξω από το αυτοκίνητο. Η γυναίκα, με την τριών μηνών κόρη της στην αγκαλιά, ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου για να σωθεί. Ο Αντόνιο παρασύρθηκε από το ρεύμα. Οσο βρισκόταν στην οροφή του αυτοκινήτου η Λουρδές δέχθηκε τηλεφώνημα από μία φίλη της. Είπε ότι θα κάνει το παν για να μείνει ζωντανή έτσι ώστε να φροντίσει και τα άλλα δύο παιδιά της ηλικίας 10 και 13 ετών (που εν τω μεταξύ είχαν σωθεί).
Ο Αντόνιο, παρά το γεγονός ότι παρασύρθηκε, εντοπίστηκε και σώθηκε. Πέρασε το βράδυ σε κάποιο γήπεδο της Βαλένθια μαζί με άλλους πληγέντες που έσπευσαν εκεί για να γλιτώσουν από τη μανία του νερού. Σώθηκε γιατί κατάφερε να πιάσει, με όλη τη δύναμη που διέθετε, ένα κομμάτι σίδερο. “Η δύναμη του ρεύματος ήταν απίστευτη” τόνισε. Υπέστη μόνο έναν τραυματισμό στο γόνατο. Αναζητεί, με αγωνία, τη Λουρδές και το μωρό τους που μέχρι στιγμής παραμένουν αγνοούμενοι.
Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, ο Πάκο προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πως σώθηκε. Το νερό έσκισε τα ρούχα του, προσπαθεί να σκεπαστεί με μία κουβέρτα. “Εχω παντού μώλωπες και γρατζουνιές. Προσπαθούσε να κρατηθώ όπως μπορούσα. Η ταχύτητα του νερού ήταν κάτι τρελό” αναφέρει σε όσους τον ρωτούν πως κατάφερε να διασωθεί.
Επέστρεφε με το αυτοκίνητό του από τη Βαλένθια στο σπίτι του στο Πικασέντ. “Ηταν 19:30. Περνούσα από μία βιομηχανική περιοχή. Εκείνη την ώρα δεν συνέβαινε τίποτα. Μόλις πέρασα τον πρώτο κυκλικό κόμβο όμως αντίκρισα αυτοκίνητα που ήδη γύριζαν ακυβέρνητα. Ήταν φανερό ότι η χαράδρα είχε ξεχειλίσει”.
“Η πίεση ήταν τρομερή” συνεχίζει. “Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε περισσότερο στα αυτοκίνητα, βγήκαμε έξω. Το νερό με μετέφερε με ταχύτητα σ’ένα φράχτη. Εκεί κατάφερα να κρατηθώ αλλά δεν μπορούσα να κουνηθώ. Τα ρούχα μου σκίστηκαν. Τότε ένα αγόρι που είχε παγιδευτεί σ’ ένα φορτηγό με βοήθησε να ανέβω στο όχημα. Μόνος μου δεν είχα τη δύναμη να σωθώ. Περιμέναμε τρεις ώρες εκεί και εν συνεχεία βγήκαμε και σωθήκαμε. Νομίζω ότι έχω ξαναγεννηθεί”.