Στο πλαίσιο μια νέας κατεύθυνσης για την πολεμική ετοιμότητα και τις μελλοντικές κρίσεις που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, παρουσίασε την Τετάρτη 30/10 μία λεπτομερή έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα της Ε.Ε. όσο αφορά έναν πόλεμο αλλά και την πολιτική της άμυνα.
Στην έκθεσή αυτή ο πρώην Φινλανδός πρόεδρος εκτιμά ότι η ΕΕ χρειάζεται τη δική της υπηρεσία πληροφοριών, ώστε να βοηθά τις χώρες της Ε.Ε. να αποκρούσουν μελλοντικές απειλές, σαμποτέρ και ξένους πράκτορες που δρουν σε πρωτεύουσες σε όλη την ήπειρο μέσω μεγαλύτερης συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών.
Τον Μάρτιο του 2004, ο Φινλανδός πολιτικός, μετά από παρότρυνση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέλαβε να συντάξει και να παραδώσει μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν επικείμενο πόλεμο και την πολιτική της άμυνα, μαζί με προτάσεις για βελτίωση των υπαρχουσών δομών.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για την ενίσχυση των εργασιών καταπολέμησης της κατασκοπείας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.», δήλωσε ο Νιινίστο μετά την παρουσίαση της έκθεσης μαζί με την φον ντερ Λάιεν.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η συλλογή πληροφοριών είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς στους οποίους η Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσει την ετοιμότητά της για συγκρούσεις», είπε, προτείνοντας επίσης έναν νόμο της Ε.Ε. για την ετοιμότητα της, ο οποίος θα καθορίζει «αρχές, πρότυπα και στόχους» βάσει των οποίων οι χώρες θα πρέπει να συνεργάζονται.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολυάριθμοι διπλωμάτες κρατών με προεξέχοντες Ρώσους, έχουν απελαθεί από πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω κατηγοριών για κατασκοπεία και οι Βρυξέλλες έχουν γίνει «καυτό σημείο», για τη δραστηριότητα πρακτόρων ξένων κυβερνήσεων οι οποίοι μπορούν να καλύψουν τα ίχνη τους λόγω των εκατοντάδων ιδρυμάτων και πρεσβειών χωρών που βρίσκονται στην πόλη.
Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την ΕΕ – από πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που παρακολουθούν κατά καιρούς χώρους εκπαίδευσης του στρατού, μέχρι αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας στελεχών οπλοβιομηχανίας και επιθέσεις σε υποθαλάσσιες υποδομές.
Οι δυτικοί σύμμαχοι μοιράζονται ήδη πληροφορίες – με το δίκτυο «Five Eyes» να συνδέει τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – και ένας τέτοιος αντίστοιχος οργανισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ορθή χρήση των πληροφοριών που είναι ήδη σε λειτουργία, δήλωσε ο Σάουλι Νιινίστο.
«Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον», κατέληξε ο πρώην Φινλανδός πρόεδρος.
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης του πρώην Φινλανδού προέδρου, θα έχουν σημαντικό προβάδισμα κατά τη δεύτερη θητεία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία θητεία της, η Ε.Ε. θα αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Επίτροπο Άμυνας, ο οποίος θα αναλάβει να συντάξει μια Λευκή Βίβλο για την Άμυνα έως την άνοιξη του 2025.