Οι ανώτατοι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκερκ και Άμος Χόχσταϊν, θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ σήμερα Τετάρτη (30/10) για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους  Ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αναφέρουν οι Times of Israel.

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ. Οι όροι που θέτει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημη πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε μια προσπάθεια να κλείσει μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί εντός λίγων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές Τρίτη (29/10) ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να επανεξεταστεί το καθεστώς των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Haaretz, ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο αναμένεται να τερματιστούν σύντομα καθώς ο IDF εκτιμά ότι έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε χωριά κοντά στα σύνορα.

Μάλιστα, οι προσπάθειες διαμεσολάβησης των ΗΠΑ εντάθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τη συμμετοχή Ρώσων, Γάλλων και Βρετανών αξιωματούχων. Ως μέρος των πιέσεων που ασκούνται, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, έφτασε στο Ισραήλ την Τρίτη για να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, επικεφαλής των συνομιλιών από την ισραηλινή πλευρά, ανέφερε τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας λέγοντας πως το Ισραήλ έχει θέσει τρεις όρους:

Πρώτον, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ πρέπει να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Δεύτερον, το Ισραήλ απαιτεί διεθνή δέσμευση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής που θα εμποδίζει τη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί νότια του Λιτάνι.

Το Ισραήλ επιμένει ότι αυτός ο μηχανισμός επιβολής θα πρέπει να ελέγχεται από τις χώρες συμμάχους, αντί να βασίζεται στην προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, την UNIFIL.

Τέλος, το Ισραήλ απαιτεί επιχειρησιακή ελευθερία στον Λίβανο σε περίπτωση παραβιάσεων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αποτροπής του λαθρεμπορίου όπλων μέσω αεροπορικών επιδρομών.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η διεθνής πίεση σχετικά με τον Λίβανο διαφέρει από την πίεση γύρω από τη Γάζα, καθώς πολλά έθνη έχουν πολιτικά και οικονομικά διακυβεύματα στον Λίβανο. Αυτές οι χώρες έχουν απειλήσει με πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ισραήλ εάν δεν δείξει προθυμία να τερματίσει τις μάχες και να συμμετάσχει σε συνομιλίες.

Αξιωματούχοι Άμυνας πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει σημαντικές νίκες κατά της Χεζμπολάχ και προτείνουν ότι τώρα θα ήταν μια κατάλληλη στιγμή για να μεταφραστούν αυτά τα κέρδη σε βήματα προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια, επιτρέποντας στους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σημειώνεται δε, πως το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν απάντησε στο πρόσφατο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ενθάρρυνε περαιτέρω τους ισραηλινούς ηγέτες να πιέσουν για μια συμφωνία με τον Λίβανο.