Ελάχιστοι έως µηδαµινοί είναι οι έλεγχοι που γίνονται σε µπαρ για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο περιστατικό, όταν οκτώ µαθητές ηλικίας 14-17 ετών κατέληξαν σε νοσοκοµείο. Οι ειδικοί συµβουλεύουν τους γονείς να µιλήσουν στα παιδιά για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους απαγορεύεται ρητά από τη νοµοθεσία, φαίνεται ότι ελάχιστοι έως καθόλου έλεγχοι διενεργούνται από τις αρµόδιες υπηρεσίες.

Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία (νόµος 3730/2008) «Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραµονή, καθώς και η οποιασδήποτε µορφής απασχόληση σε κέντρα διασκέδασης και αµιγή µπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δηµόσια κέντρα εξαιρουµένων ιδιωτικών εκδηλώσεων». Όµως, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους συχνά παρακάµπτεται µε τη µεσολάβηση κάποιου φίλου που µόλις έχει ενηλικιωθεί ή συνήθως δεν τηρείται από τους ιδιοκτήτες των µπαρ και των κέντρων διασκέδασης όταν οι θαµώνες δεν είναι εµφανώς µικρά παιδιά.

Επιπλέον, ενώ έχει συσταθεί τοµέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ στο Σώµα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), η συγκεκριµένη αρµοδιότητα έχει παραχωρηθεί στην αστυνοµία, που όµως δεν πραγµατοποιεί ελέγχους για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, λόγω φόρτου εργασιών.

Σύµφωνα µε όσα είπε στην «Καθημερινή» ο αντιδήµαρχος ∆ηµοτικής Αστυνοµίας και ∆ηµοσίων Κοινόχρηστων Χώρων του ∆ήµου Αθηναίων, Θωµάς Γεωργιάδης, η δηµοτική αστυνοµία είναι υπεύθυνη για ελέγχους όσον αφορά τα ντεσιµπέλ και το τσιγάρο, «αλλά δεν έχει αρµοδιότητα για ελέγχους που αφορούν τη χρήση αλκοόλ».

Επισημαίνεται ότι μέσα στο συγκεκριμένο κλαμπ, που συνέβησαν τα ακραία περιστατικά μέθης ανηλίκων, υπήρχαν περισσότερα από 300 παιδιά από διάφορα σχολεία της Αγίας Παρασκευής, της Παιανίας, των Γλυκών Νερών και της Παλλήνης για τη χοροεσπερίδα που είχε διοργανώσει ιδιωτική εταιρεία εκδηλώσεων σε συνεννόηση με τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.

Σύμφωνα με τους μαθητές, με 45 ευρώ το μπαρ σέρβιρε στα ανήλικα παιδιά άφθονο αλκοόλ, χωρίς κανέναν περιορισμό. «Ήταν 28 ευρώ το τραπέζι με δύο μπουκάλια και με 45 ευρώ open bar. Ήταν πολλά τα παιδιά, από την Αγία Παρασκευή, από το Χαλάνδρι, από παντού», δήλωσε μάρτυρας, τονίζοντας: «Υπήρχε προσφορά από το μαγαζί, με 45 ευρώ έπινες όσα ποτά ήθελες».

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη χοροεσπερίδα, έφτασαν στο σημείο με πούλμαν. Το εισιτήριο για το πούλμαν κόστιζε 8 ευρώ και η είσοδος στο κλαμπ 20 ευρώ. Θεωρητικά, στο εισιτήριο της εισόδου περιλαμβανόταν και κάποιο αναψυκτικό ή ποτό χωρίς αλκοόλ. Στην πράξη όμως συνέβησαν άλλα.

Πάντως, δείγματα από τις φιάλες των ποτών που κατανάλωσαν οι μαθητές έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ποτά μπόμπες.

Οσον αφορά πάντως στο ποιος είναι υπεύθυνος για να ελέγχει την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών σε ένα κατάστημα διασκέδασης, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Καθημερινή» πως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη μη κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους ανήκει στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Κατά τον ίδιο, οι έλεγχοι των διευθύνσεων του υγειονομικού αλλά και της αστυνομίας είναι αναποτελεσματικοί. «Κοιτάμε αν είναι σωστή μια άδεια λειτουργίας και γίνονται επισκέψεις από κλιμάκια όταν τα καταστήματα δεν είναι σε ώρα λειτουργίας. Αν οι έλεγχοι δεν γίνουν συστηματικοί και στοχευμένοι, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε.