Ένας Ινδός βιομήχανος που πέθανε σε ηλικία 86 ετών, άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του, ύψους 91 εκατομμυρίων λιρών, στον σκύλο του στη διαθήκη του, ζητώντας να έχει «απεριόριστη φροντίδα».

Ο εκατομμυριούχος Ρατάν Τάτα, ο οποίος πιστώνεται τη μετατροπή του ομίλου Tata σε έναν παγκοσμίως γνωστό όμιλο, πέθανε σε νοσοκομείο της Βομβάης νωρίτερα αυτό το μήνα. Όπως συνηθίζεται στην Ινδία, ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά, θα άφηνε την περιουσία του στα αδέρφια του.

Όμως, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Tata παρέλειψε τον αδερφό του Τζίμι και τις ετεροθαλείς αδερφές του, Σιρίν και Ντιάνα Τζετζεμπόι υπέρ του αγαπημένου του γερμανικού ποιμενικού, του Τίτο.

Σύμφωνα με τους Times of India, ο Τάτα στη διαθήκη του ανέφερε πως ο σκύλος του, ο μπάτλερ και γενικός βοηθός του Κόναρ Σουμπία και ο σεφ του, Ρατζάν Σόου, θα πρέπει να λάβουν ο καθένας ένα μεγάλος μέρος της περιουσίας του ενώ τα αδέρφια του θα κληρονομήσουν ένα μικρότερο μέρος.

Να σημειωθεί πως στην Ινδία, είναι σπάνιο τα κατοικίδια ζώα να λαμβάνουν ένα τόσο γενναιόδωρο ποσό, καθώς ο πλούτος γενικά διατηρείται εντός των οικογενειών.

Στη διαθήκη του ο Ινδός βιομήχανος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις για την παροχή «απεριόριστης φροντίδας» για το αγαπημένο του κατοικίδιο, το οποίο ήταν στο πλευρό του μέχρι τον θάνατό του. Είναι γνωστό εξάλλου, η διά βίου αγάπη του Τάτα για τα ζώα, με τους θυρωρούς στα κεντρικά γραφεία του ομίλου του να έχουν λάβει εντολή να μην διώχνουν ποτέ ένα αδέσποτο ζώο.

Σύμφωνα με τον Σουχέλ Σεθ, στενό φίλο του Τάτα, το ποσό που ποσό που έχει αφήσει στον πρώην μπάτλερ και τον μάγειρά του, και οι οποίοι φροντίζουν πλέον τον σκύλο του, είναι γενναιόδωρο. «Έχει κάνει πολύ, πολύ γενναιόδωρες προβλέψεις γι’ αυτούς» δήλωσε. «Δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν και θα φροντίζουν το ζώο πολύ καλά». Πρόσθεσε επίσης ότι οι οδηγίες δεν αποτελούν έκπληξη για όσους γνωρίζουν καλά τον Τάτα. «Αυτή η διαθήκη δεν αποτελεί επίδειξη πλούτου», αλλά μια χειρονομία ευγνωμοσύνης για τη χαρά και τη φροντίδα που του έδωσαν τα κατοικίδια και οι δύο στενότεροι βοηθοί του» ανέφερε ο φίλος του.

«Ένας επιχειρηματικός ηγέτης»: Ο Ναρέντρα Μόντι εξυμνεί τον Τάτα

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαίτησε φόρο τιμής αποκαλώντας τον Τάτα «οραματιστή επιχειρηματικό ηγέτη, συμπονετική ψυχή και εξαιρετικό άνθρωπο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, δήλωσε ότι ο Τάτα άφησε πίσω του μια εξαιρετική επιχειρηματική και φιλανθρωπική κληρονομιά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση και την ανάπτυξη της σύγχρονης επιχειρηματικής ηγεσίας στην Ινδία.

Γεννημένος το 1937 στη Βομβάη, ο Τάτα σχεδίαζε αρχικά να γίνει αρχιτέκτονας και εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η γιαγιά του -που τον μεγάλωσε- του ζήτησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ενταχθεί στην εκτεταμένη οικογενειακή επιχείρηση.

Ξεκίνησε το 1962 στην TISCO, γνωστή σήμερα ως Tata, μένοντας σε έναν ξενώνα για μαθητευόμενους και δουλεύοντας στο εργαστήριο κοντά στους υψικαμίνους. Το 1991 ανέλαβε την οικογενειακή αυτοκρατορία, στο κύμα των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς που μόλις είχε εξαπολύσει η Ινδία εκείνη τη χρονιά.

Στα 21 χρόνια της ηγεσίας του στον όμιλο, ο Τάτα επέκτεινε το παγκόσμιο αποτύπωμά του και περιέλαβε βρετανικά brands πολυτελείας, όπως η Jaguar και η Land Rover.

Ο μεγιστάνας αποχώρησε από τη θέση του προέδρου το 2012, προτού αναλάβει για λίγο ως προσωρινός πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2016, μετά την απομάκρυνση του διαδόχου του, Cyrus Mistry.

Ο Όμιλος Tata είναι πλέον ένας εκτεταμένος όμιλος σχεδόν 100 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας χάλυβα και μιας κορυφαίας εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης.

Απασχολεί περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Τον Ιούνιο του 2008, η Tata αγόρασε την Jaguar και τη Land Rover από τη Ford έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.