Την τέταρτη επίσκεψή του στην Ελλάδα ως πρόεδρος της Γερμανίας και την πρώτη στη δεύτερη θητεία του πραγματοποιεί από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και για τρεις μέρες ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ .

«Οι πολλές πτυχές και το βάθος των ελληνογερμανικών σχέσεων αντικατοπτρίζονται σε αυτή την επίσκεψη: από την ιστορική μνήμη στις πολιτικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η βιωσιμότητα, μέχρι τη συνεργασία στην οικονομία, την επιστήμη και τον πολιτισμό», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας. 

Ο Σταϊνμάιερ φτάνει την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη και στις 13.30 θα επισκεφτεί με τηνΠρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο μέρος του project χρηματοδοτεί η γερμανική κυβέρνηση. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με δύο γυναίκες που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και θα ακολουθήσει συμβολική δενδροφύτευση από τους Προέδρους Ελλάδας και Γερμανίας.

Επόμενη στάση στις 14.30 το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, το οποίο μετά τις οικονομικές περιπέτειες που πέρασε, εξασφάλισε διαβεβαιώσεις για συνέχιση της λειτουργίας του, όπου θα γίνει συζήτηση για την πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στις 16.30 ο Σταϊνμάιερ αναχωρεί για την Αθήνα και πρώτη στάση του θα είναι η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer – Ingelheim, ενώ στις 20:00 το βράδυ θα επισκεφτεί το ατελιέ του εικαστικού καλλιτέχνη Τεό Τριανταφυλλίδη.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα καταθέσει στεφάνι στις 09.50 το πρωί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Στις 11:15 ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, στις 12:05 ο κ. Σταϊνμάιερ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο και στις 13:10 θα συμμετάσχει στην εορταστική εκδήλωση για τα «150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών». Στις 15:15 ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα επισκεφθεί το Κ.Υ.Τ. Μαλακάσας, μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Γερμανία αυστηροποιεί την πολιτική ασύλου και το απόγευμα στις 18:45 θα παραστεί σε εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της Έλκε Μπουντενμπέντερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα ταξιδέψει στα Χανιά και θα μεταβεί το χωριό Κάνδανος, όπου θα καταθέσει στεφάνι και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Μνήμης.

«Η Κάνδανος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τόπους μνήμης της Ελλάδας. Είναι το πρώτο χωριό στην Κρήτη που κατέστρεψε ολοσχερώς η Βέρμαχτ στις 3 Ιουνίου 1941 στο πλαίσιο των λεγόμενων “αντιποίνων”», αναφέρει στην Deutsche Welle ο πολιτικός επιστήμονας Δρ. Μπάμπης Καρπουχτσής, ο οποίος έχει μελετήσει σε βάθος την περίπτωση της Κανδάνου στο βιβλίο του «Γερμανική Εξωτερική Πολιτική και Μαρτυρικά Χωριά.