Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε σειρά από επιθέσεις κατά της πόλης της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, το μεσημέρι της Δευτέρας (28/10) αφού προηγουμένως είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της πόλης να απομακρυνθούν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονται από το Ισραήλ στην πόλη της Τύρου στο νότιο Λίβανο. Τουλάχιστον επτά νεκροί.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον έξι επιθέσεις σε κτίρια εντός και γύρω από την περιοχή Corniche της Τύρου τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το Al-Jazeera. Αρκετά από αυτά τα κτίρια κατέρρευσαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές, με τεράστια σύννεφα καπνού να καλύπτουν την περιοχή της Corniche.

It’s starting. Tyre, Lebanon pic.twitter.com/QvuHHESrJw— courtneybonneauimages (@cbonneauimages) October 28, 2024

Η Τύρος, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του Λιβάνου, φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η θρυλική πόλη, που κάποτε αριθμούσε 200.000 κατοίκους, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, η Τύρος τους τελευταίους μήνες φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ στα σύνορα. Κατά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, είχε παίξει παρόμοιο ρόλο, προσφέροντας στήριξη σε εκτοπισμένους και δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ,  ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ενέδρα εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων κοντά σε χωριό στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, «τα οχήματα και οι στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού δέχθηκαν επίθεση καθώς προχωρούσαν προς τις παρυφές του χωριού Κφαρ Κιλά,» πριν από φονικές συγκρούσεις.

🚨🚨🚨
غارة تستهدف مدينة صور تحديداً اتوستراد الرئيس نبيه بري . pic.twitter.com/qAq5bVM7jz— Safwan Shaar (@Shaar_Safwan) October 28, 2024

Η Τύρος, μια από τις ιστορικότερες πόλεις του Λιβάνου, βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων από Ισραήλ, και ο λόγος είναι η στρατηγική σημασία της για το κίνημα Αμάλ, το οποίο ηγείται ο πρόεδρος της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.

«Αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα προς το κίνημα Αμάλ και την ηγεσία του, με τον Μπέρι να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Χεζμπολάχ,» αναφέρει το Al-Jazeera.

Η επίθεση θεωρείται επίσης προσπάθεια αύξησης της πίεσης στους διαπραγματευόμενους φορείς. Η Ισραηλινή πλευρά δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς επιθέσεων, ενώ η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, δηλώνει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί όσο δέχεται επιθέσεις.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο και καταδίκασε τις «απαράδεκτες επιθέσεις» του Ισραήλ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή.

Μιλώντας σε φόρουμ στη Βαρκελώνη, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των μπλε γραμμών».

Πρόσθεσε επίσης: «Περισσότερο από ποτέ πρέπει να ανακτήσουμε την ανθρωπιά που χάθηκε στη Γάζα, ενώ ο κόσμος φαίνεται ανίκανος, ή απρόθυμος, να σταματήσει την ανθρωπογενή καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας».