Σε κλίμα Εθνικής ενότητας κα υπερηφάνειας ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα Θεσσαλονικείς και επισκέπτες προσέλευσαν μαζικά στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να καμαρώσουν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ μέσα κλίμα δέους και συγκίνησης παρακολούθησαν τις αεροπορικές επιδείξεις των αεροσκάφων τελευταίας γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν στην μαζικότητα της παρουσίας του κόσμου στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Μετά το πέρας της παρέλασης σε μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι: «Η εθνική επέτειος είναι μέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Το σθένος και η ομοψυχία τους αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον», ενώ αναφερομένη στον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων είπε πως αυτές: «εξασφαλίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την εθνική ακειραιότητα της πατρίδος μας». Επίσης πριν από την έναρξη της παρέλασης κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ’ Σώματος Στρατού. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, στο μήνυμά του αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής ημέρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι γιοτρτές όμως αποκτούν νόημα όταν χρησιμοποιούμε τα διδάγματά τους για να νοηματοδούμε το παρόν και το μέλλον», είπε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα “Ατζέντα 2030”, για να αποκτήσουμε έτσι τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ».

Χορηγός Επικοινωνίας

Αντίστοιχα στην θυσία των πεσόντων και την ένδοξη ιστορία που έγραψαν οι πρόγονοί μας αναφέρθηκε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης: «Στα βουνά της Πίνδου γράφτηκαν ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο λαός μας με λιγοστά μέσα, αλλά με όπλο την εθνική ομοψυχία, νίκησε έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Γι’ αυτό και 84 χρόνια μετά τιμούμε τους ήρωες, που έδωσαν τα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία της πατρίδας μας, πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη. Όμως, σήμερα έχουμε χρέος ως χώρα να στείλουμε και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται ως αναθεωρητές της Ιστορίας τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι. Θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το μόνο, λοιπόν, που έχουμε να μοιραστούμε με τους γείτονές μας είναι μια κοινή αντίληψη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να είναι αυτή η βάση της ευημερίας και της προόδου όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Παράλληλα στην εξέδρα των επισήμων πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Έθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Δένδια, παρεβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Βασίλης Πάλμας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, κ. Βασίλης Στίγκας, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Μανώλης Φράγγος, βουλευτές, ευρωβουλευτές, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κα Αθηνά Αηδονά εκπροσωπώντας τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκη Φιλόθεος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, κ. Δημήτριος Χούπης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόξενοι κ.ά.