Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίντζε δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ παραμένει «προτεραιότητα» για το Τμπιλίσι, παρά τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί τον κυβερνών κόμμα ότι πρόσκειται στη Ρωσία.
Προτεραιότητα παραμένει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Κομπαχίντζε, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση για νοθεία στις εκλογές
«Βασική μας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι φυσικά η ευρωπαϊκή ένταξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κομπαχίντζε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμένω επανεκκίνηση των σχέσεών μας» με τις Βρυξέλλες, μετά τις εντάσεις των τελευταίων μηνών. «Θα γίνουν όλα ώστε η Γεωργία να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ ως το 2030», δεσμεύθηκε.
Η Γεωργία συγκλονίσθηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρωσικής εμπνεύσεως νόμου «περί ξένης επιρροής», στα πρότυπα της ρωσικής νομοθεσίας «περί ξένων πρακτόρων» που χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να φιμώσει τη ρωσική κοινωνία των πολιτών.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΕΕ πάγωσε την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά Γεωργιανών αξιωματούχων.
Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθούν οι πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.
Η ΕΕ καλεί τις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να διερευνήσουν τις εκλογικές “παρατυπίες”
Η ΕΕ κάλεσε τις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να διερευνήσουν γρήγορα με διαφάνεια και ανεξάρτητο τρόπο τις εκλογικές «παρατυπίες» στις βουλευτικές εκλογές που κέρδισε το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα και το αποτέλεσμα τους αμφισβητήθηκε από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο «Χ», τονίζει ότι η ΕΕ λαμβάνει υπόψη της την προκαταρκτική αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας από τον ΟΑΣΕ και καλεί την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών».
«Αυτές οι εικαζόμενες παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν σοβαρά και να αντιμετωπιστούν», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ , προσθέτοντας ότι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Βουδαπέστη, θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της ΕΕ προς τη γεωργιανή ηγεσία να επιδείξει τη σταθερή της δέσμευση στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο εποικοδομητικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας.
Επιπλέον, σε κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις βουλευτικές εκλογές.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών, υπό την ηγεσία του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΓΔΔΑΔ), η ημέρα των εκλογών ήταν γενικά καλά οργανωμένη από διαδικαστική άποψη και διοικήθηκε με εύρυθμο τρόπο, αλλά χαρακτηρίστηκε από ένα τεταμένο περιβάλλον, με συχνούς συμβιβασμούς στο απόρρητο της ψηφοφορίας και αρκετές διαδικαστικές ασυνέπειες, καθώς και αναφορές για εκφοβισμό και πίεση στους ψηφοφόρους που επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία. Οι αναφορές για πιέσεις στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, παρέμειναν ευρέως διαδεδομένες στην εκστρατεία. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη παρακολούθηση των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ορισμένων ψηφοφόρων να ψηφίσουν χωρίς φόβο τιμωρίας». Επιπλέον, τονίζεται ότι «οι παρατηρητές εκλογών αναφέρουν άνισους όρους ανταγωνισμού, διχαστική εκστρατεία σε πολωμένη ατμόσφαιρα και σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων νομοθετικών τροποποιήσεων σε αυτήν την εκλογική διαδικασία».
Στην ίδια δήλωση, ο Ζ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλούν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας και άλλες αρμόδιες αρχές «να εκπληρώσουν το καθήκον τους να διερευνήσουν γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξάρτητο τρόπο και να εκδικάσουν τις εκλογικές παρατυπίες και τους ισχυρισμούς τους. Αυτές οι παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν και να αντιμετωπιστούν». Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία, τονίζουν και προσθέτουν ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου, η ΕΕ καλεί τη Γεωργία να υιοθετήσει δημοκρατικές, συνολικές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ υπενθυμίζει ότι κάθε νομοθεσία που υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των γεωργιανών πολιτών και αντίκειται στις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, πρέπει να καταργηθεί.
Ο μοναδικός ξένος ηγέτης που αντέδρασε ήδη από το Σάββατο ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές.
«Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.
Μάλιστα ο Ορμπάν αναμένεται σήμερα στη Γεωργία για επίσημη, διήμερη επίσκεψη.
Ωστόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, «δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ορμπάν «μεταβαίνει σήμερα στη Γεωργία (…) χωρίς αμφιβολία για να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.
Όμως «ό,τι κι αν πει ο Ορμπάν στη διάρκεια της επίσκεψής του, δεν εκπροσωπεί την ΕΕ», τόνισε.
«Ο ασκών χρέη προέδρου της Ένωσης δεν έχει αρμοδιότητες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική» του μπλοκ, εξήγησε ο Μπορέλ.
Και οι ΗΠΑ ζητούν να διερευνηθούν οι αναφορές για παρατυπίες
την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τα συμπεράσματα διεθνών παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας στη Γεωργία και ζητούν να διερευνηθούν οι αναφορές για παρατυπίες.
«Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γεωργίας να σεβαστούν το κράτος δικαίου, να καταργήσουν τη νομοθεσία που υπονομεύει θεμελιώδεις ελευθερίες και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.