Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα και την Δευτέρα (28/10), σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και ένα ακόμη στην περιοχή αλ-Μαουασί στα νότια.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο με δεκάδες ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια. Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πόλεις και χωριά στη Δυτική Όχθη.

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στις περιοχές Τζαμπάλια, Μπέιτ Λάχια και Σουτζάγια στο πολιορκημένο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Στη βόρεια Γάζα, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συνολικός απολογισμός νεκρών.

Οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν μια ημέρα φονικών επιθέσεων που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 53 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 11 ατόμων που προσπαθούσαν να προστατευτούν σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί στο βορρά.

Επιθέσεις και κάλεσμα για μαζικούς εποικισμούς στη Δυτική ‘Όχθη

Στη Δυτική Όχθη, ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αρκετές πόλεις και χωριά και συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους μαχητές στην πόλη της Τζενίν.

Ο ακροδεξιός Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε εκ νέου για την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ισραηλινών εποίκων σε «νέες πόλεις και οικισμούς βαθιά στη [Δυτική Όχθη],» σύμφωνα με δημοσίευμα της The Times of Israel.

Ο Σμότριτς έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Μέσης Ανατολής, μιας εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ που υποστηρίζεται από την Israel365, ένα μέσο ενημέρωσης με στόχο το φιλοϊσραηλινό κοινό των Ευαγγελικών Χριστιανών.

Στην ομιλία του, ο Σμότριτς υποστήριξε επίσης την ίδρυση παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Γάζα, λέγοντας ότι «χωρίς μια πολιτική και μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία… δεν υπάρχει ασφάλεια και η ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του απειλείται».

Ο Σμότριτς κάλεσε επίσης σε βίαιη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε αραβικές χώρες, λέγοντας:

«Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να παραμερίσουν τις εθνικές τους φιλοδοξίες θα λάβουν βοήθεια από εμάς για να μεταναστεύσουν σε μία από τις πολλές αραβικές χώρες, όπου οι Άραβες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εθνικές τους φιλοδοξίες, ή σε οποιονδήποτε άλλο προορισμό στον κόσμο.»

Η Εθνική Υπηρεσία Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) έκανε γνωστό την Δευτέρα (28/10) ότι ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομή στη συνοικία Ράμλ της πόλης Τύρος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα και να τραυματιστούν δύο.

Στο σημείο βρίσκονται διασώστες και παραϊατρικό προσωπικό, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα ερείπια και να εντοπίσουν αγνοούμενους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η επιδρομή προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πολλά παρακείμενα κτήρια και διαμερίσματα, όπως προσθέτει το ρεπορτάζ.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ισραηλινά πλήγματα σε τρεις κοινότητες του νοτίου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει εδώ και πάνω από έναν μήνα τα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν στο Χάρετ Σάιντα, άλλοι επτά στο Αΐν Μπάαλ και πέντε στο Μπουρτζ αλ Σεμάλι.

Νωρίτερα, το υπουργείο ανέφερε ότι στο Αΐν Μπάαλ σκοτώθηκαν τρεις διασώστες μιας οργάνωσης που συνδέεται με το σιιτικό κόμμα Αμάλ, σύμμαχο της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, από «επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην έδρα της Ένωσης Αλ Ρισάλα».

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, επανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ενώ η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone στην ίδια περιοχή.