Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ενός θαλάσσιου ερπετού που έζησε πριν από 100 εκατ. χρόνια – Έφτανε τα 25 μέτρα σε μήκος και έμοιαζε με δελφίνι

Ανασκαφές για την προετοιμασία ενός νέου δρόμου που θα διέρχεται από την περιφέρεια του Λέστερσιρ της Αγγλίας, έφεραν στο φως μία ιστορία πάνω από 100 εκ. χρόνια.

Τα Βόρεια και Ανατολικά τμήματα μήκους 47 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Melton Mowbray θα είναι η παράκαμψη για την πόλη, με την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αλλά πριν στρωθεί η επιφάνεια του νέου δρόμου, ομάδες από το Συμβούλιο της Κομητείας του Λέστερ στο Γκάλιφορντ Τρι αποκάλυψαν το παρελθόν του δρόμου.

Έχουν ερευνήσει 11 τοποθεσίες από το 2023 προκειμένου ν’ αποκτήσουν κατανόηση του παρελθόντος – και το συμβούλιο έφερε στο φως μια «μακρά ιστορία ανθρώπινης δραστηριότητας» που είναι «τοπικά και περιφερειακά σημαντική».

Τα πρώτα ευρήματα που καταγράφηκαν από την ομάδα περιλαμβάνουν τα απολιθωμένα λείψανα του κρανίου ιχθυόσαυρου, ενός εξαφανισμένου θαλάσσιου ερπετού, από τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν το Μέλτον ήταν βυθισμένο σε έναν ρηχό ωκεανό.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανάγεται στην Πρώιμη Κρητιδική Εποχή, της Μεσοζωικής Περιόδου, γνωστή ως «Η Εποχή των Δεινοσαύρων». Ο ιχθυόσαυρος δεν ήταν δεινόσαυρος, αλλά ένα θερμόαιμο αρπακτικό της θάλασσας που ανέπνεε αέρα, όχι πολύ διαφορετικό από τα δελφίνια.

Έφτανε σε μήκος μέχρι και τα 25 μέτρα, ενώ έζησε περίπου μεταξύ 250 εκ. και 90 εκ. χρόνων στο παρελθόν.

Τα απολιθώματά τους βρίσκονται συνήθως κατά μήκος των ακτογραμμών και μερικές φορές αποκαλύπτονται από τη διάβρωση στα βράχια.

Μέρος του κρανίου του ιχθυόσαυρου ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων ετών πηγή: Leicestershire County Council

Ένα παρόμοιο εύρημα ανακαλύφθηκε στο Ράτλαντ, το 2021, αν και η ανακάλυψη τέτοιου είδους ευρημάτων στην ηπειρωτική χώρα, είναι κάτι σπάνιο.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, έχουν βρεθεί στοιχεία ανθρώπινης ζωής στο Μέλτον, πριν από 8.000 χρόνια, στη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Λίθου. Ήταν η εποχή του κυνηγού – συλλέκτη, όπου οι άνθρωποι ήταν νομάδες και χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία για το κυνήγι, την μαγειρική και τις τέχνες.

Τα κυνηγετικά εργαλεία από πυριτόλιθο έδωσαν μια εικόνα της ζωής των πρώτων ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν κοντά στο Melton πηγή: Leicestershire County Council

Τεχνουργήματα από πυριτόλιθο, όπως ξύστρες, εργαλεία διάτρησης, ακόμη και μια κεφαλή τόξου, βρέθηκαν διάσπαρτα σ’ ολόκληρη την περιοχή ανά εκατοντάδες, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά, βρέθηκαν σε ένα αρχαίο κανάλι ποταμού, όπου πιστεύεται πως οι άνθρωποι κυνηγούσαν ζώα, όπως ελάφια.

Επίσης, ανακαλύφθηκαν ακάλυπτοι λάκκοι που πιστεύεται ότι χρονολογούνται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Θεωρείται ότι οι λάκκοι είναι τεκμήρια για τους πρώτους, βραχύβιους οικισμούς στην περιοχή.

Επίσης, βρέθηκαν ανθρώπινες ταφές που χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια στο παρελθόν.

Οι αρχαιολόγοι εξήγησαν ότι, οι άνθρωποι δεν ξεκίνησαν να φτιάχνουν τις οικίες τους στο βόρειο Λέστερσιρ, ακόμη και μέχρι πολύ αργά στη διάρκεια του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ., όταν ιδρύθηκαν στην περιοχή τέσσερις οικισμοί.

Βρέθηκαν κεραμικά της Εποχής του Σιδήρου, οστά ζώων και καμένες πέτρες. Πλήθος στοιχείων που ανακαλύφθηκαν, μαρτυρούν ότι οι οικισμοί κατοικούνταν κυρίων από αγρότες, λόγω των πολλών ορίων που χώριζαν τα αγροκτήματα, τις περιφράξεις και τις αγροτικές κατασκευές που βρέθηκαν στην περιοχή.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σκελετό αλόγου που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι αγρότες στην περιοχή Μέλτον τον πρώτο αιώνα π.Χ.

Πιστεύεται ότι στις προ-Μέλτον αγροικίες γινόταν μικτή γεωργία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρήκαν έναν πιθανό αμπελώνα και «σπάνια» στοιχεία για καλλιέργεια ριζών σε τάφρους από ανθρώπους που ζούσαν στην πρώιμη ρωμαϊκή εποχή.

Τα αγροκτήματα πιστεύεται ότι δείχνουν ότι η περιοχή έκανε τα πρώτα της βήματα για να γίνει μια εμπορική πόλη, καθώς πιθανόν να καλλιεργούνταν πλεονάζουσες καλλιέργειες για να πωληθούν, τροφοδοτώντας την τοπική οικονομία.

Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων, ο πληθυσμός μειώθηκε, με μία μόνο βραχυπρόθεσμη κατάκτησή τους κατά την Πρώιμη Σαξονική περίοδο, ανέφερε το συμβούλιο.

Οι οικισμοί χάθηκαν κάτω από τις αγροτικές εκτάσεις που περιέβαλλαν το Melton Mowbray, στη διάρκεια της ύστερης εποχής του Μεσαίωνα. Η έκταση παρέμεινε άθικτη, για πάνω από εκατοντάδες χρόνια μέχρι την άφιξη των αρχαιολόγων για την προετοιμασία της κατασκευής της παρακαμπτήριας οδού.

Ο σχεδιασμός για τον δρόμο ξεκίνησε το 2017 και οι κύριες εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023.

Το συμβούλιο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, εξήγησε ότι το σχήμα χρηματοδότησης υπερβαίνει το προσδοκώμενο όριο. Ένας από τους λόγους των υπερβολικών δαπανών, είναι η ανάγκη διεξαγωγής αρχαιολογικών εργασιών, μαζί με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες και την αστάθεια του εδάφους.

To συμβούλιο έχει σε επιπλέον απόθεμα 13.92 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα ύψους  153,21 εκ. ευρώ, ωστόσο είπαν ότι τα χρήματα θα πρέπει να επενδυθούν στο πρόγραμμα, το κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 7,20 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η αρχή που συνεργάζεται με τον εργολάβο, θα μεριμνήσει να μειώσει το υπερβολικό κόστος.  O δρόμος, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το 2026.

Μεγάλης κλίμακας ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν σε επτά τοποθεσίες, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη ποικιλία από ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ύστερης Εποχής του Σιδήρου στην πρώιμη ρωμαϊκή στρογγυλή οικία