Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία.

Το αίτημα του Ιράν

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει επειγόντως για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Τεχεράνης.

Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην επιστολή του ο Αμπάς Αρακτσί δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (…) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νετανιάχου απαντά στον «χρησμό» Χαμενεΐ: Πλήξαμε σκληρά το Ιράν

Με τις πρώτες πληροφορίες για τους στόχους που επλήγησαν από το Ισραήλ κατά την αεροπορική του επιδρομή στο Ιράν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι δύο επικεφαλής των αντιμαχόμενων κρατών προέβησαν σε μια πρώτη αποτίμηση του νέου επεισοδίου.

Το Ισραήλ έπληξε σκληρά την ικανότητα του Ιράν να αμύνεται και να παράγει πυραύλους με το «χτύπημα που του κατάφερε η αεροπορία μας», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή, σε μία δήλωση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μετριοπαθής δεδομένου βεβαίως ότι στοχεύει και σε εσωτερική κατανάλωση.

«Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε όλο το Ιράν. Χτυπήσαμε σκληρά τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν και την ικανότητά του να παράγει πυραύλους που στοχεύουν εναντίον μας», ήταν η φράση του Νετανιάχου σε ομιλία του, προσθέτοντας: «Η επίθεση στο Ιράν ήταν ακριβής και ισχυρή και πέτυχε όλους τους στόχους της».

Χαμενεΐ: Ούτε να υποβαθμίζεται, ούτε να υπερτονίζεται

Από την πλευρά του o ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε δήλωσή του παρέπεμψε στους «Ιρανούς αξιωματούχους» που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα επιδείξουν καλύτερα τη δύναμη του Ιράν στο Ισραήλ, και πρόσθεσε: «Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) πριν από δύο νύχτες δεν πρέπει ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να υπερτονιστεί».

Το Ιράν υποβάθμισε αρχικά -και μάλλον συνεχίζει- τα αποτελέσματα της ολονύκτιας αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών βάσεων, μιλώντας για περιορισμένες μόνο ζημιές.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki