Ισραήλ: Ένας νεκρός από την πρόσκρουση φορτηγού σε στάση λεωφορείου στο Τελ Αβίβ- Τρομοκρατική επίθεση «βλέπουν» οι αρχές

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή κατάσταση, και ένας άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του, όταν φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά σε στρατιωτική βάση στο Ραμάτ Χασαρόν στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και η αστυνομία.

Έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ανακοίνωσε η αστυνομία αφού πάντως ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του φορτηγού «εξουδετερώθηκε».

Mossad HQ, Tel Aviv
Truck runs into Israeli soldiers waiting for a bus.
The genocide will motivate more to violence.#ceasefireInGazaNOW pic.twitter.com/zypeaTJezm
— KHAL (@Hal9000_T1) October 27, 2024

Σύμφωνα με την αστυνομία, «λεωφορείο αποβίβαζε επιβάτες σε στάση όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω στο λεωφορείο και τους επιβάτες». «Πολίτες πυροβόλησαν τον οδηγό του φορτηγού και τον εξουδετέρωσαν».
Φωτογραφία: Reuters

Ορισμένοι παγιδεύτηκαν κάτω από το φορτηγό και χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν.

🚨#Urgent 🚨
Un camion a écrasé plus de 60 soldats israéliens rassemblés devant la porte d’un bus et s’apprêtant à monter à bord à un arrêt devant le quartier général de l’unité 8200 de la Division du renseignement militaire du Mossad , au nord de Tel Aviv. #Israel pic.twitter.com/nb7wTskzX4
— Shanna Messaoudi ( Nouveau compte) (@Shanna__Bylka) October 27, 2024

🚨🇮🇱 BREAKING: 40 injured in a suspected terror attack near Cinema City Glilot, just north of Tel Aviv. 💥
A truck plowed into people standing near a bus stop in a horrific scene. First responders are on-site as the investigation unfolds.
Our thoughts are with the victims. 💔… pic.twitter.com/X6qxHYZp0h
— Dilojan (@umadilojan) October 27, 2024

Ο διευθυντής της αστυνομίας, Ντάνι Λέβι, δήλωσε στο σημείο ότι «η αστυνομία ερευνά προς το παρόν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, αλλά εξετάζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις – και θα προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις αναλόγως».
Φωτογραφία: Reuters

Πηγή που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haaretz, αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τα κίνητρα του περιστατικού. Σύμφωνα με την πηγή, που αναφέρεται ως «φίλος του οδηγού», ο οδηγός συνήθιζε να πίνει πολύ και δεν είχε σχέση με πολιτικά ή εθνικιστικά ζητήματα.

*Terrorist attack in Glilot:* many forces arrived at the scene. pic.twitter.com/NKtD01A3vq
— (((IsraelMatzav))) (@IsraelMatzav) October 27, 2024

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε να μην χαρακτηρίσει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, δηλώνοντας ότι αναμένουν την τελική διευκρίνιση του συμβάντος. Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής για τους πεσόντες στρατιώτες στο Όρος Χέρτσλ, εξέφρασε ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Σε αντίθεση με τον Νετανιάχου, ο πρόεδρος Ισάακ Χέρτζογκ, από το ίδιο βήμα, έκανε λόγο για «δεκάδες τραυματίες από την σοβαρή τρομοκρατική επίθεση» και εξέφρασε την ευχή του για ταχεία ανάρρωση όλων.

Η οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε με ανακοίνωσή της μία «ηρωική επιχείρηση» που πραγματοποιήθηκε κοντά «στο αρχηγείο της Μοσάντ». «Αποτελεί φυσική απάντηση στα εγκλήματα της (ισραηλινής) κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού μας στην Γάζα, στην Δυτική Οχθη, στην Ιερουσαλήμ».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Haaretz, Times of Israel