Μέσα από μια εντυπωσιακή διαδικασία ανάκτησης πρώτων υλών, η εγκατάσταση μπορεί να παράγει έως και 5.000 μπαταρίες ετησίως.
Η Mercedes-Benz άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο ικανό να ανακτήσει το 96% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.
Η νέα εγκατάσταση στο Kuppenheim, στη νότια Γερμανία, θα ανακτήσει υλικά όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο από υπάρχουσες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ολοκαίνουργιων κυψελών.
Η διαδικασία της Mercedes διαχωρίζει μηχανικά το αλουμίνιο, τον χαλκό, τον σίδηρο και τα πλαστικά που υπάρχουν σε κάθε μπαταρία, πριν χρησιμοποιήσει ένα υδατικό διάλυμα (υδρομεταλλουργία) για να ανακτήσει τα μέταλλα σπάνιων γαιών από την υπόλοιπη «μαύρη μάζα» χημικών ουσιών από τα ηλεκτρόδια.
Η μάζα διαλύεται σε υγρό διάλυμα και διηθείται, για να διαχωριστεί ο γραφίτης, ο σίδηρος και το αλουμίνιο. Στη συνέχεια επεξεργάζεται με θειικό οξύ, αμμωνία και οργανικό διαλύτη.
Αυτό αποδίδει θειικά άλατα χαλκού, κοβαλτίου, μαγγανίου, νικελίου και λιθίου. Το κοβάλτιο και το νικέλιο κρυσταλλώνονται πριν ανακτηθούν, ενώ ο χαλκός, το μαγγάνιο και το λίθιο, παραμένουν υγρά.
Όταν είναι πλήρως λειτουργικό, το εργοστάσιο θα παράγει 2500 τόνους ανακυκλωμένου υλικού, αρκετό για 50.000 μονάδες μπαταριών (ή περίπου 5.000 μπαταρίες EV) ετησίως.
Χρησιμοποιεί επίσης λιγότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές πυρομεταλλουργικές διεργασίες (όπως η τήξη), βοηθώντας το εργοστάσιο του Kuppenheim να λειτουργεί με ουδέτερη εκπομπή άνθρακα. Για το σκοπό αυτό, θα λειτουργεί με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, με την οροφή του εργοστασίου να συσκευάζει μια σειρά ηλιακών πάνελ που μπορεί να παρέχει έως και 350 kW.